120 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ КАТЕРИНИ БІЛОКУР

120 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ КАТЕРИНИ БІЛОКУР

7 грудня виповнюється 120 років від дня народження Катерини Білокур - неймовірної жінки, яка, не маючи жодної освіти – ні початкової шкільної, ні художньої, – піднялася на високий щабель професійної майстерності і головне – віднайшла свою манеру живопису і свій стиль.
 
Її історія – унікальна в світовому контексті, як це завжди буває з цими рідкісними людьми – геніями. Та, на жаль, за яскравим шаром фарб на полотнах Катерини Білокур криються чорно-білі фарби драматичної долі талановитої жінки. Росла би ця "квітка" за належних умов і підтримки, а не в хащах нерозуміння і стереотипів патріархального села, хтозна, якої довершеності досягнула б.
7 грудня 2020 р. в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради працівники читального залу провели захід - світлицю майстрині «Душа розквітла в квітах», який був присвячений 120-й річниці від дня народження.
Бібліотекар Зоряна Петрик підготувала для відвідувачів читального залу та онлайн-користувачів відеоролик про відому мисткиню для популяризації її творчого доробку. Катерина Білокур все життя присвятила квітам, увічнюючи їх на полотнах, вважаючи очима Землі, своїми дітьми. Переглядаючи екранізовані моменти життя та альбоми з репродукціями її картин, кожен мав змогу оцінити всі грані таланту унікальної художниці, можливість зануритися у світ непростої долі цієї жінки, збагатити уявлення про українську культуру ще одним ім’ям – Катерина Білокур.
Також для відвідувачів бібліотеки була підготовлена викладка літератури «Душа розквітла в квітах», яка стала чудовим доповненням до заходу. Ми повинні пам’ятати про талановиту українку - Катерину Білокур, яка пережила багато як драматичних моментів, так і яскравих подій, але все ж стала художницею та зуміла сягнути вершин успіху і прославити українське мистецтво на цілий світ.
Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Зоряна Петрик.
 

Поділіться цим дописом на: