220 РОКІВ ТОМУ НАРОДИВСЯ ВІДОМИЙ КОБЗАР ВЕРЕСАЙ

220 РОКІВ ТОМУ НАРОДИВСЯ ВІДОМИЙ КОБЗАР ВЕРЕСАЙ

30 квітня у Будинку культури с. Вовчинець відбувся захід, приурочений 220-й річниці від дня народження легендарного кобзаря Остапа Вересая. Його постать заслуговує окремої уваги в історії кобзарського мистецтва.

Кобзарське мистецтво тісно пов’язане з історією рідного краю і своїм корінням сягає в давно минулі часи. Кобзарі, бандуристи - творці українського героїчного епосу – завжди були духовними наставниками народу, виразниками його волелюбних прагнень, мрій та сподівань, а часто й безпосередніми учасниками боротьби за кращу долю України… Найвідомішим кобзарем , який привернув увагу громадськості того часу, був Остап Вересай. Цьогоріч відзначають 220 років від його дня народження.

Наприкінці ХІХ століття, після смерті О. Вересая, здавалося, настав період занепаду кобзарства і повного вимирання кобзарів. Та кобзарське мистецтво завдяки своїм давнім традиціям, тісним зв’язкам з народною культурою, незважаючи на утиски і переслідування царського уряду, страшні репресії сталінщини і голод на Україні, вижило і збереглося до наших днів.

Про це та ще багато цікавого та невідомого розповіла Надія Данишенко на засіданні клубу під назвою «Сліпець, якого боявся ворог…» учасникам клубу «Старовинний оберіг».

Відтворюймо минувшину, традиції , вивчаймо історію задля майбутнього нашої України. Миру та перемоги нам!

Поділіться цим дописом на: