60 РОКІВ ТОМУ ІВАНО-ФРАНКІВСЬК СТАВ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОМ

60 РОКІВ ТОМУ ІВАНО-ФРАНКІВСЬК СТАВ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОМ

12 травня у краєзнавчому відділі центральної бібліотеки Івано-Франківської МЦБС відбувся захід, приурочений 60 річниці перейменування Станіславова на Івано-Франківськ. Своїми думками з приводу цього питання ділився відомий письменник, краєзнавець та історик Василь Бабій.

Офіційні джерела свідчать, що 21 березня 1662 року Станиславів одержав право на проведення ярмарків, а 7 травня - статус міста з Магдебурзьким правом. Його засновником вважається Андрій Потоцьким. Та все ж, найвизначнішою подією в історії нашого міста стало його перейменування. В документах вказується точна дата зміни назви, тобто 9 листопада 1962 року з нагоди 300-річчя Станіслава. На жаль, досі не відомо ініціатора такої ідеї. Відомо, що керівники республіки проконсультувалися із сином Каменяра Тарасом Франком, який дав згоду на таке рішення.

З цієї нагоди працівники краєзнавчого відділу МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради організували зустріч з краєзнавцем, педагогом, письменником, членом ТОПіЖу ім І. Франка Василем Бабієм. Всіх присутніх цікавило питання повернення місту історичної назви. Під час дискусії думки присутніх поділились. Історики, працівники музею стверджують, що доцільно повернути історичну назву. А письменник, педагог, член ТОПіЖу ім. І. Франка Василь Бабій переконаний, що місто достойне цієї назви.

Увиразнили зустріч пісні, присвячені місту та поетичні рядки авторів, залюблених в Івано-Франківськ.

Також присутнім було запропоновано переглянути викладку літератури про Івано-Франківськ.

Матеріал підготували працівники краєзнавчого відділу МЦБС.

Поділіться цим дописом на: