БАРВИСТИЙ СВІТ МАРІЧКИ ПАЗИНЮК

БАРВИСТИЙ СВІТ МАРІЧКИ ПАЗИНЮК

13 березня в читальному залі ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулося знайомство з мисткинею “Барвистий світ Марічки Пазинюк”. Присутні мали можливість познайомитися з творчими роботами пані Марії та поспілкуватися із самою художницею.

Пазинюк Марія Василівна народилася 03 вересня 1994 року в селі Пороги Богородчанського району. Почала малювати з юних років. У школі займала призові місця на олімпіадах з образотворчого мистецтва районного та обласного значення.

Марія Василівна - волонтерка та мисткиня, викладачка дизайну відокремленого структурному підрозділу Івано-Франківського фахового коледжу Прикарпатського університету, а також вищого професійного художнього училища №3. Є членкинею спілки дизайнерів України. Лауреатка обласної просвітянської премії імені Марійки Підгірянки. Також членкиня і арт-терапевт Благодійного фонду «Ти Ангел» (на волонтерських засадах), де займається арт-терапією з онкохворими дітками, мисткиня декоративного розпису (атестована на народного майстра у Спілці народних майстрів України), член Спілки дизайнерів України, член Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, магістр за спеціальністю «графічний дизайн», стипендіантка стипендії Президента України.

Мисткиня неодноразово нагородженна грамотами та подяками за вагомий внесок у розвиток і популяризацію народного мистецтва, за значний внесок в розвиток культури Прикарпаття.

Присутні на зустрічі мали можливість побачити унікальну карту-пазл “З Україною в серці”. Це робота виконана акриловими фарбами на дошці. Вона складається з дев’яти частинок які символізують дев’ять регіонів, що разом складають неподільну державу. Художниця спонукає черговий раз відчути гордість за свою Батьківщину та усвідомити істину, що Україна в нас одна – від мальовничих Карпат до степів Слобожанщини, від величного Києва до Причорномор’я, підкреслюючи своїми роботами унікальність та неповторність нашої держави, багатство її традицій, звичаїв, автентичність та багатогранність.

Також мисткиня представила увазі присутніх дерев'яні складні. Один з них має назву "Великодня берегиня". Складень має форму великоднього яйця. Всередині — зображення дівчини, яка молиться та тримає в руках карту України. Вона одягнена у каску червоно-чорних кольорів, оздоблену вервицею, яка є символом духовності.

Також в творчому доробку мисткині є унікальна книжка-розмальовка “Господарство бабусі Ганнусі”, аналогів якій немає. Це видання є авторським доробком арт-терапевта БФ “Ти-Ангел” Марічки Пазинюк, яка відповідає за проведення мистецьких занять у відділенні дитячої онкогематології Івано-Франківської ОДКЛ. У книжці-розмальовці вона змалювала своє село та додала різноманітні загадки, авторства Наталії Микуляк. Книжка-розмальовка «Господарство бабусі Ганнусі» розрахована для дошкільнят та дітей молодшого шкільного віку і є чудовим інструментом для арт-терапії та загального творчого розвитку дітей.

“Ця розмальовка особлива. Ми вирішили створити її для чудових сміливих діток, які змушені протистояти всім перешкодам, що з’явилися в їхньому житті. Ми спробували влаштувати дітям маленькі уявні канікули у бабусі в селі, де вони зможуть досхочу набутися поруч із живою природою, розгадувати авторські загадки та розмальовувати світ навколо себе у яскраві барви!” - розповіла авторка.

Наприкінці зустрічі Марія Василівна розповіла про методичний посібник «Комп’ютерне проєктування», авторкою якого вона є.

Привітати художницю прийшла Марія Гуцол - голова ІФ МО ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка, голова правління обласного фонду «Милосердя та здоров’я», дійсний член наукової організації «Центр українсько-європейського наукового співробітництва», лауреатка премії імені Марійки Підгірянки. Майстриня Наталя Синиця висловила щире захоплення творчістю художниці.

Також щирі слова і теплі побажання мисткині висловили: колега, викладачка Івано-Франківського фахового коледжу Прикарпатського університету Бажилюк Наталія Богданівна, Французенко Тетяна Іванівна, викладач фахового коледжу Прикарпатського університету Хомин Василь Михайлович, викладач фахового коледжу Прикарпатського університету Селепій Оксана Дмитрівна, викладач Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Тронь Юлія Олександрівна і волонтерка Ірина Тимчук.

Щирі слова подяки за творчість і волонтерську працю висловила завідувачка Івано- Франківської ЦБ МЦБС Кирста Ольга Михайлівна.

Мисткиню прийшли привітати шанувальники творчості та друзі. Захід, що відбувся у форматі неформального спілкування, пролетів надзвичайно швидко і непомітно.

Відповідальна за проведення заходу бібліотекар читального залу Дубовська Оксана.

Поділіться цим дописом на: