ЄДНАННЯ З ПРИРОДОЮ НА ЗЕЛЕНІ СВЯТА

ЄДНАННЯ З ПРИРОДОЮ НА ЗЕЛЕНІ СВЯТА

12 червня учасники клубу людей «золотого» віку, який провадить свою роботу при читальномиу залі Івано-Франківської центральної бібліотеки, здійснили виїзне засідання на Вовчинецьких горах. Тут відбулась народознавча година “Прийди, прийди до мене, Неділенько Зелена”.

День святої Трійці називають також П’ятидесятницею, так як це п’ятдесятий день після Воскресіння Ісуса Христа. У Святу Трійцю християнська церква згадує сходження Святого Духа на апостолів, а також символізує відкриття Богом своєї триєдиної сутності: Бог-Отець, Бог-Син і Бог-Святий Дух. Ці три сутності в єдності творять світ і освячують його. Також П’ятидесятниця вважається днем народження християнської церкви.

Одна з головних прикмет Дня святої Трійці – трави і квіти. Традиційно травою прикрашають храми. Пучки трав і квітів, які освячують у церкві, потім приносять додому. Для прикрашання житла та ікон використовуються молоді гілки дерев. Цей обряд символізує продовження життя, процвітання і оновлення душі. У давнину у цей день молодь влаштовувала масові гуляння на природі – співали пісні, розкладали багаття і ворожили. На Трійцю також збирали польові трави, адже вірили що саме в цей день вони мають цілющу силу. Освячену зелень засушували і зберігали весь рік. Вона слугувала як оберіг від пожеж, недугів та злиднів.

21.06.2021р., на другий день Зелених свят відбулась народознавча година “Прийди, прийди до мене, Неділенько Зелена”. Учасники клубу «Люди золотого віку» вирушили на прогулянку на Вовчинецький пагорб, щоб в цей святковий день бути ближче до природи і сповна насолодитись її красою та відчути справжнє єднання з нею.

Вовчинецька природа зачарувала усіх присутніх. Приємною несподіванкою для учасників клубу стало також облаштування відпочинкових зон, які нещодавно відкрились для відвідувачів. Під час заходу згадували історію свята, яке тісно переплітається ще із стародавніми традиціями наших предків, традиції святкування Зеленої неділі в різних куточках України, обмінювалися багатою фольклорною спадщиною, читали власні поезії. Цікавим доповненням стали спогади  про святкування Трійці у дитячі роки в колі родини і друзів.

Керівник клубу та організатор заходу Ірина Тарновецька-Мороз наголосила, що гармонійне співіснування з природою – це запорука духовного становлення і єднання з Творцем, закликала до внутрішньої роботи над собою та активного дозвілля  на лоні природи.

 

Поділіться цим дописом на: