ЙОСИФ СЛІПИЙ - ВЗІРЕЦЬ ВІРИ ХРИСТИЯНСЬКОЇ

ЙОСИФ СЛІПИЙ - ВЗІРЕЦЬ ВІРИ ХРИСТИЯНСЬКОЇ

16 лютого 2022року о 18.00 год в приміщенні Будинку культури села Вовчинець відбулися духовні розважання «Взірець віри християнської …» до 130-ої річниці з дня народження Йосифа Сліпого в рамках засідання любительського клубу «Старовинний оберіг». Завдячуючи допомозі отця Назара Кібеля, який надав керівнику клубу п. Надії Данишенко книги про життя та душпастирську діяльність Патріарха Української Греко-Католицької Церкви Йосифа Сліпого духовні розважання пройшли у глибокій , пізнавальній та духовній атмосфері.

Про патріарха Української Греко-Католицької церкви Йосифа Сліпого у повоєнній Україні знали дуже мало. Його ім’я було вилучене із підручників, енциклопедій, словників. Його ім’я біля двох десятків років вголос не вимовляв ніхто, крім священників у підпіллі та служб КДБ. Піддано забуттю!

А тим часом життя Патріарха – взірець служіння Богові та Україні , взірець самопожертви , праці заради цілей високих і благородних . Віра у Господа та сила волі, з якою Йосиф Сліпий здобував знання, могли б служити за приклад кожній людині.

На долю Патріарха випали важкі випробування , що характеризували складне , суперечливе і драматичне двадцяте століття. Але він гідно пройшов обраною ще в дитинстві дорогою любові до Бога, свого знедоленого народу, став вірним соратником , продовжувачем і наслідником справи Глави Української Греко-Католицької Церкви слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького.

Блаженніший Йосиф належав до тих постатей, що творять історію, впливають на її хід та наслідки. Правдою для нього була Господня віра, що допомагала не зламатись у житті, вистояти і стати справжнім Патріархом, який вів свій народ через пустелю випробувань. Навіть тривале заслання на далекі сибірські простори не ізолювало його впливу на духовне життя України. Те, що Українська Греко-Католицька Церква , загнана у катакомби , не загинула, сталося у великій мірі тому, що в особі Митрополита Йосифа Сліпого вона мала вірного пастиря, який не йшов на компроміс із власною совістю.

Український народ, поневолений віками, відновив свою державу, що стало основою для виконання Заповіту Патріарха Йосифа. Ми, можливо , аж сьогодні переконуємося у мудрій далекоглядності Йосифа Сліпого, коли маємо свою державу, в якій легалізовано Українську Греко-Католицьку Церкву, церкву мучеників і ісповідників, яка гуртує коло себе народ і веде його до Христа.

 

Поділіться цим дописом на: