ЮВІЛЕЙНА ПОСВЯТА "ТВОРЧЕ СЛОВО БОГДАНА ЛЕПКОГО"

ЮВІЛЕЙНА ПОСВЯТА "ТВОРЧЕ СЛОВО БОГДАНА ЛЕПКОГО"

20 липня у бібліотеці-філії №26 ( с. Камінне вул. Винниченка, 4) відбувся екскурс "Творче слово Богдана Лепкого" життєвим та творчим шляхом письменника, приурочений 80-тій річниці від дати поховання. Незважаючи на дощову погоду, захід відвідали  справжні поціновувачі казок. Учасники заходу ознайомились з життєвим шляхом письменника, пройшли невеликий брейн-ринг стосовно основних дат з його життя та отримали призи. Згодом присутні прослухали казку "Мишка", повчальний зміст якої нікого не залишив байдужим. Оскільки діти були в захваті від казки, їм прочитали ще одну - "Про дідову дочку Марусю та бабину Галюсю". 

Богдан Теодор Нестор Лепкий – одна з вершинних постатей в історії українського красного письменства і культури, розвою національного духу, гордість народу. Це видатний поет, прозаїк, критик, видавець, перекладач, історик літератури, літературознавець, громадсько-культурний діяч, художник, публіцист. Народився Богдан Лепкий 4 листопада 1872 р. на хуторі Кривенький (нині не існує), неподалік від с. Крегулець (нині – с. Крогулець Гусятинського району), за іншими даними – в с. Кривеньке (нині – Чортківського району). Літературною творчістю почав займатися під час навчання у Бережанській гімназії, ще в другому класі писав вірші, оповідання, створив поему про русалок (не збереглася). 

Студентом Львівського університету видрукував 1895 р. в газеті “Діло” своє перше оповідання “Шумка”, потім чотири поезії в прозі “На палеті”, оповідання “В лісі” та “Дивак”. Того ж року опублікував поезії “В світ за очі”, “Ідилія” та “Сонет”. Під час праці в Бережанській гімназії видрукував оповідання “Дідусь”, “Нездала п’ятка”, “Над ставом”, “Настя”, “Скапи”, “Гусій”. 1897 р. написав повість “Зламані крила”. Співзасновник (1906) гуртка “Молода муза” (м. Львів). Твори вміщував у багатьох періодичних виданнях краю (“Діло”, “Зоря”, “Руслан”, “Буковина”, “Літературно-науковий Вістник”, “Світ”, “Жіноча Доля”, “Письмо з Просвіти”, “Дажбог”, “Назустріч”, “Ілюстровані Вісті”, “Світ Дитини”, “Народний Декламатор”, “Літопис Червоної Калини” та ін.

За кількістю написаного Б. Лепкий поступається в українській літературі тільки І. Франкові. Загалом творча спадщина Б. Лепкого складає понад 80 власних книг, у т. ч. цикл романів “Мазепа”, повісті, оповідання, казки, спогади, збірки віршів та поем, а також переклади, літературознавчі розвідки, статті літературного та мистецького спрямування, опубліковані у численних газетах, журналах, альманахах, календарях, збірниках; він став упорядником і видавцем 62 томів творів української класики з ґрунтовними дослідженнями, примітками, коментарями. Бібліографія творів Б. Лепкого становить до тисячі позицій.

Поділіться цим дописом на: