ЛЕКЦІЯ КЛУБУ ЦІКАВИХ ЗУСТРІЧЕЙ "ДІВОЧЕ НАМИСТО ЯК ПРИКРАСА НАЦІОНАЛЬНОГО ОДЯГУ"

ЛЕКЦІЯ КЛУБУ ЦІКАВИХ ЗУСТРІЧЕЙ "ДІВОЧЕ НАМИСТО ЯК ПРИКРАСА НАЦІОНАЛЬНОГО ОДЯГУ"

Традиційні українські жіночі прикраси здавна вважалися уособленням краси і вроді. Вони ставали символом молодості, любові та справжніми родинними цінностями на цілі покоління. І тому лекція в клубі цікавих зустрічей Народного дому с. Микитинці була присвячена українському намисту.

16 червня у Народному домі пройшла лекція «Дівоче намисто як прикраса національного одягу» любительського клубу цікавих зустрічей «Посиденьки у пані Анни». Захід провели у музеї історії села. Керівник клубу цікавих зустрічей, директор Народного дому Анна Кузнєцова, продемонструвала присутнім жіночі шийні та нагрудні прикраси з власної колекції та ознайомила присутніх з назвами цих виробів.

Примітно,що кожному регіону України були притаманні ті чи інші прикраси: на Поліссі в пріоритеті було бурштинове намисто, на Поділлі прикрашали себе ланцюжком з монетами, дрібним скляним намистом, а багатші дівчата красувалися у «баламутах», намисті з перламутрової мушлі, на Західній Україні були широко у вжитку бісерні вироби-силянки, лемківські кризи, гуцульські зґарди. Водночас по усій Україні  найулюбленішим та найбажанішим намистом були коралі – намисто зі скелетів коралових поліпів з Середземного моря, які потрапляли в Україну переважно з Венеції.

Важливим для намиста була його величина, адже чим більше разків такого намиста було у його власниці, та ще й з срібними дукачами, тим розкішніше воно вважалось і свідчило про заможність дівчини чи жінки.

Саме таке намисто красується в музеї на манекені з давнім весільним одягом, які передала в дар музею родина Ганни Савчук, з дому Боберських. Присутні на заході з цікавістю розглядали демонстровані вироби та висловили бажання приміряти прикраси, що і зробили з великим задоволенням.

Поділіться цим дописом на: