ЛЕВУ БАЧИНСЬКОМУ - 150

ЛЕВУ БАЧИНСЬКОМУ - 150

14 липня минуло 150 років від дня народження державотворця, громадсько-політичного діяча, адвоката Лева Бачинського. Що ми знаємо про людину, котра доклалася до розбудови української соборности?

Посол до австрійського парламенту (1907-1918 рр.) та польського сейму (1928-1930 рр.). У квітні 1918 р. був обраний членом відділу Станиславівської філії “Просвіти”, а також був головою Української радикальної партії (1918-1930 рр.) і віце-президентом Союзу українських адвокатів. У часи ЗУНР - комісар Станиславівського повіту, віце-президент Української Національної Ради.

Підкреслимо той факт, що Лев Бачинський був автором ряду законопроєктів, зокрема Конституційного закону від 03.01.1919 р. про об’єднання ЗУНР з УНР і закону про Земельну реформу. Очолював делегацію ЗУНР до Києва на свято Злуки 22 січня 1919 р.

Отож, 16 липня зібрався клуб краєзнавців у кімнаті-музеї І. Франка, що діє при краєзнавчому відділі ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради, щоби вшанувати пам’ять про Лева Бачинського.

З доповідями виступали: письменник, краєзнавець Василь Бабій, провідний науковий співробітник Обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери Петро Ганцюк, науковий співробітник історико-меморіального музею ім. О. Довбуша Вододимир Бакала та журналіст, член ТОПІЖу ім. І. Франка Михайло Батіг.

А також учасники заходу залюбки поринули у книжковий екскурс, який підготували бібліотекарі. Вони увиразнили тему, зачитавши документ часів ЗУНР.

Матеріал підготували бібліотекарі краєзнавчого відділу МЦБС.

Поділіться цим дописом на: