ЛІТЕРАТУРНА ВІТАЛЬНЯ: ЗУСТРІЧ З МАРІЄЮ ТКАЧІВСЬКОЮ

ЛІТЕРАТУРНА ВІТАЛЬНЯ: ЗУСТРІЧ З МАРІЄЮ ТКАЧІВСЬКОЮ

За час повномасштабного вторгнення росії в Україну більшість людей відвикла від пишних презентацій та літературних подій, але зустріч з відомою письменницею Марією Ткачівською, яка відбулася 26 травня в рамках літературної вітальні проєкту “Бібліотека в дії”, надовго запам'ятається всім. Всі охочі мали можливість поспілкуватися зі знаною авторкою в мистецькому просторі «Підземний перехід Ваґабундо».

Модераторка зустрічі, завідувачка відділом обслуговування ЦМБ Кирста О.М., представила присутнім непересічну особистість, чарівну жінку та талановиту авторку - письменницю Марію Ткачівську, яка вдало поєднує свою наукову та викладацьку діяльність, завідування кафедри іноземних мов і перекладу із творчістю. Марія Ткачівська видала близько 120 наукових статей та більше десятка навчальних посібників, є авторкою та співавторкою кількох словників та монографій.

Письменниця ознайомила присутніх в залі з своїм творчим доробком, серед якого поетичні збірки "Просвічені силуети", "Переповнений експрес", "Коли я втікала із раю", духовна поезія "А над нашою вірою вічність" ("Початок"), новели та оповідки "Подарунок від динозавра", художні замальовки та есе німецькою мовою «Die Ukraine von A bis Z (witzig, würzig, interessant)" — "Україна від А до Я (есе з перчиком)", романи „Тримай мене, ковзанко“, „Я і мій Дон Жуан“, „Голос перепілки“, „Тримайся за повітря“, "Княгиня Острозька", дитяча література „Обережно, діти!“, спроби в кінематографі: анімація „Цокає час“ та твір для екранізації "Чорна княгиня"

Найбільше письменниця звернула увагу на останню книгу - історичний роман «Княгиня Острозька», за який 2021 року вшосте стала лавреаткою престижного конкурсу “Коронація слова”.

Це історія про найбагатшу і найвродливішу жінку Польсько-Литовської держави XVI століття Гальшку Острозьку, співзасновницю Острозької академії. У романі йдеться про таємні змови королів і князів, химерні ігрища вельмож, їхнє кохання та підступність. Дії відбуваються в середньовічних містах, палацах і замках, наповнених духом княжих часів та містики. Єлизавета - майбутня княгиня Гальшка Остроська, донька Беати Косцелецької та покійного князя Іллі Острозького, народившись одразу стала найбагатшою спадкоємицею Польсько- Литовської держави. Про шлюб із Гальшкою мріяли представники найзаможніших магнатських родів. Їх манила її краса та багатство. Коли дівчині виповнилось 13 років, її опікун, князь Василь Острозький, вирішив одружити Гальшку із князем Дмитром Сангушком, який проти згоди матері штурмом бере замок в Острозі й викрадає наречену. Молоді вінчаються і тікають до Богемії….Все це обернеться для Гальшки першим ударом долі. Щоб повернути її, люди короля Сигізмунда Августа виконують ще одне таємне та страшне прохання Беати. А яке - ви можете дізнатись прочитавши книгу, яку можна взяти для читання на Абонементі ЦМБ.

Письменниця розповіла історію і передумови написання цієї та інших книг. Її розповідь була наскільки щирою, відвертою, до мурашок проникливою, що слухали авторку, затамувавши подих, всі учасники зустрічі, яких було зовсім не мало. Мегапозитивна людина, надзвичайно приємна, світла та сильна духом жінка цього дня ділилася з нами частинкою своєї душі, за що присутні в залі неодноразово віддячували їй гучними оплесками.

У невимушеній атмосфері слухачі задавали цікаві запитання, лунали щирі привітання, подяки та побажання.

Всі охочі змогли придбати книги з автографом письменниці і зробити фото на пам’ять.

Захід відбувся за організації Абонементу ЦМБ та бібліотеки-філії №4 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради.

Довідково: Марія Ткачівська є членкинею Національної спілки письменників України від 1997 року, лавреатка премії імені Івана Франка (2007), премії імені Василя Стефаника (2010), Міжнародного конкурсу „Коронація слова 2007“ (номінація „Романи“), Міжнародного конкурсу „Коронація слова 2012“ (номінація „Дитяча проза“), „Коронація слова 2014“ (номінація „Пісенна лірика“), „Коронація Слова 2015“ (номінація „Кіносценарії“). Лавреатка Всеукраїнської літературної премії ім. Леоніда Череватенка (2017), Міжнародної літературної премія імені Миколи Гоголя „Тріумф“ (2018), Всеукраїнського конкурсу україномовних прозових видань» DNIPRO-BOOK-FEST-2019" (Диплом 1-го ступеню, номінація "Прозові твори” (романи/повісті) (2019 рік), гран-прі Всеукраїнської премії ім. І.Драча (2021). Історичний роман "Княгиня Острозька" (2021) отримав відзнаку на Міжнародному конкурсі "Коронація слова — 2021" — "Вибір видавця".

Поділіться цим дописом на: