НОВУ КНИГУ АНАТОЛІЯ КИЧИНСЬКОГО ПРЕЗЕНТУВАЛИ У ФРАНКІВСЬКУ

НОВУ КНИГУ АНАТОЛІЯ КИЧИНСЬКОГО ПРЕЗЕНТУВАЛИ У ФРАНКІВСЬКУ

29 квітня в читальному залі ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулася презентація книги відомого поета і художника, лавреата Шевченківської проемії Анатолія “Жива і скошена тече в мені трава”.

Анатолій Кичинський розповів історію про те, як на одній із зустрічей з творчими людьми Валерій Залужний прочитав його вірш, написаний у 2003 році. Залужний назвав твір пророчим і здивувався: як автор зміг таке передбачити у далекому 2003 році? Ось рядки згаданого вірша:

«Оце − мій меч. А це- мій плуг.

Он − ворог мій. А ось-мій друг.

А вся моя тривога −

в тім, що ніяк я не збагну,

чи це дорога на війну,

чи це з війни дорога».

Далі було відверте спілкування, розповіді про рідні краї, вино «Перлина степу», кохання. Була і еротична поезія, і пейзажна, і громадянська лірика. Розповів поет і про визначного земляка, яким пишається. Адже в Чаплинці народився представник українського розстріляного відродження Микола Куліш.

Окрім письменницької діяльності, митець також пише картини. Збірка «Сотворіння цвіту» проілюстрована репродукціями живописних полотен автора. Продемонстрував добірку своїх картин Анатолій Кичинський у вигляді листівок.

«Одну із моїх картин орки вкрали. Була виставка в Херсонській обласній адміністрації. Мені подзвонили й сказали, що тих картин уже немає. На окупованій території картини не вціліли. Але, на щастя, частину я заховав», – поділився автор.

Пов’язана творчість Анатолія Кичинського і з музикою. Його вірші є текстами багатьох пісень, які співали Марія Бурмака, Сергій Лазо та Павло Дворський. Саме композицією Дворського довгий час розпочинало ефіри «Українське радіо» в Сіднеї. За словами поета, він обожнює українські народні пісні.

Привітати митця прийшов український поет, літературознавець, голова Херсонської обласної організації НСПУ Загороднюк Василь і письменник, заступник голови Івано-Франківської обласної організації національної спілки письменників України - Василь Бабій.

Відповідальна за проведення заходу Дубовська О. П.

Довідково: Анатолій Кичинський народився 4 квітня 1950 р. с. Преображенка, що на Херсонщині) - відомий український поет, художник, автор понад двох десятків книг, лауреат низки літературних премій, у тому числі найпрестижнішої – Шевченківської (2006), активний громадський діяч. Натхненно працює і як перекладач. Йому належать переклади грузинських, угорських, єврейських, білоруських та російських авторів. Зокрема, української версії писаної латиною знаменитої поеми епохи відродження « Пісня про зубра» Миколи Гусовського. Його тексти поклали на музику такі відомі автори, як П. Дворський, О. Грицишин, Ю. Поліщук, А. Шейченко, М. Бурмака та ін. Митець зумів поєднати в собі талант літературний з талантом живописця. Якщо свій поетичний хист шліфував, навчаючись на філолога, то як художник формувався самотужки. Та не зважаючи на це, в живописі він абсолютно професійний і відомий, як творець настроєвих пейзажів та натюрмортів, чимало з яких займають помітні місця у приватних колекціях.

Поділіться цим дописом на: