ОНЛАЙН-ГОДИНА З СОФІЄЮ РУСВОЮ

ОНЛАЙН-ГОДИНА З СОФІЄЮ РУСВОЮ

 

Бути справжнім педагогом -

це бути справжнім реформатором

майбутнього життя України,

бути апостолом Правди і Науки

С. Русова

З-поміж плеяди педагогів і психологів, які зробили вагомий внесок у розвиток дошкільного виховання в Україні, гідне місце посідає Софія Русова. Вона відчувала багатство української національної культури та мови, любила народ усім серцем, безкорисливо, по-дитячому щиро. Все своє життя ця гідна найвищої пошани шведка дбала про розвиток нашої культури, становлення українського суспільства, національного виховання дітей та молоді. 18 лютого 2021 року виповнилося 165 років від дня народження Софії Федорівни Русової.

17.02.2021 р. о 13:00 працівники читального залу ЦБ (вул. Пилипа Орлика, 5) Івано-франківської МЦБС Департаменту культури міської ради підготували для користувачів читального залу ЦБ та віртуальних користувачів онлайн-годину з цікавою особистістю “Софія Русова - громадський діяч, просвітитель, педагог”  (до 165-річчя від дня народження Софії Русової).

Вона коротко проаналізувала життя, педагогічну діяльність, творчу спадщину С. Русової, проілюструвала свою розповідь матеріалами тематичної добірки літератури “Софія Русова - апостол Правди і Науки”. “Сьогодні її ідеї звучать особливо актуально. Тож не дивно, що саме творчі пошуки приводять педагогічні колективи України до спадщини Софії Федорівни”, - наголосила у своїй розповіді Н. Каретнікова.

Понад півстоліття ім’я цієї визначної громадської діячки і просвітительки, фундаторки української дошкільної педагогіки замовчувалося, праці не були доступні читачам через їхнє, як вважалося націоналістичне (а не національне!) спрямування. Однак ідеї її не забуті, у наш час вони відроджуються і втілюються в роботі дитсадків, її погляди знаходять своє продовження в працях сучасних науковців.

До уваги користувачів була представлена тематична викладка літератури “Софія Русова - апостол Правди і Науки”.  Матеріали до витставки:

Видатні українські педагоги[Текст]: інформаційний довідник / опор. Л. В. Калуська . - Тернопіль: Мандрівець, 2010. - 224 с.

Русова С. Мемуари. Щоденник[Текст]. - К.: Поліграфкнига, 2004. - 544 с.

Якименко С. І. Педагогічні ідеї Софії Русової та Марії Монтессорі: порівняльний аналіз [Текст]: монографія / С. І. Якименко, Г. С. Міленіна. - К.: Слово, 2015. - 296 с. та ін.

Масовий захід підготувала провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова.

Запрошуємо переглянути відеоматеріал до даного заходу:

Поділіться цим дописом на: