ОРГАНІЗАЦІЇ УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТІВ - 95!

ОРГАНІЗАЦІЇ УКРАЇНСЬКИХ НАЦІОНАЛІСТІВ - 95!

В історії українського національно-визвольного руху діяльність ОУН посідає особливе місце. Це значима сторінка історії України, один із найорганізованіших і наймасштабніших етапів боротьби українського народу за власну державність.

Організація Українських Націоналістів - ОУН - була вимогою того часу, спробою консолідувати українство після поразки Перших визвольних змагань і встановлення тоталітарного режиму в Україні. Саме тому у Відні з 28 січня по 3 лютого 1929 року відбувся Конгрес українських націоналістів, який затвердив створення ОУН. Очолив націоналістів полковник Євген Коновалець.

Про цю знаменну історичну подію говорили 3 лютого у Світлиці Франка, що діє при краєзнавчому відділі МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради. На засідання Клубу краєзнавців бібліотекарі запросили історика Петра Ганцюка, провідного наукового працівника Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери.

Петро Тарасович окреслив історичне тло і детально розповів про становлення ОУН. Краєзнавці та небайдужі до теми гості закладу обговорили основні постулати, засади ОУН, значення цього явища в історії загалом. Разом дійшли висновку, що ідеологія ОУН, яка має в основі національну ідею - УССД (Українська Самостійна Соборна Держава!) - актуальна й в сьогоденні, особливо в часі війни з москалями. А базові засади економічної та соціальної політики є цілком універсальними й придатними для побудови (відбудови) економічних відносин в сучасній українській державі, вільній від окупанта.

Також краєзнавці разом пригадали вулиці рідного міста, названі прізвищами оунівців, відтак ознайомилися з тематичною літературою.

А родзинкою заходу був інтерактив - спільне прочитання заповідей Декалогу націоналістів, адже, за збігом обставин, присутніх налічувалося рівно десятеро…

Закінчився захід спільним виконанням Маршу ОУН “Зродились ми…” (автор слів О. Бабій).

Інформацію підготували бібліотекарі краєзнавчого відділу.

Поділіться цим дописом на: