ПИСАНКА ЯК СИМВОЛ НАЦІЇ

ПИСАНКА ЯК СИМВОЛ НАЦІЇ

Українська писанка – це віковічна традиція, яка дісталася нам у спадок від предків. Виготовлена власноруч, вона є надійним оберегом для родини та оселі і водночас чудовим символом великодніх свят. Тому в часі Великого посту актуальною є тема писанкарства.

7 квітня 2021 року директорка Народного дому с.Микитинці, керівниця любительського університету «Народознавство», який діє при закладі, Анна Кузнєцова провела відеолекцію «Писанка як символ України». Вона розповіла про те, що писанка – це одна із форм українського народного розпису, витоки якого відомі ще з часів язичництва. А з приходом християнства писанка стала одним із головних атрибутів величного свята – Воскресіння Ісуса Христа.

За технікою виконання писанки поділяються на «крашанки», «крапанки», «шкрябанки», «мальованки» та, власне, «писанки». Кожен з видів розпису великодніх яєчок та кожен орнамент має свій особливий зміст, символізуючи життя, силу, любов, урожай, захист і здоров’я.

Добре знаними на Прикарпатті та й по всій Україні є космацькі писанки, без яких не обходиться жодна виставка чи фестиваль. Саме їх і продемонструвала під час відеолекції керівник університету. А ще розповіла про відвідини унікального музею Писанки, що в місті Коломия, учасниками народного аматорського хору «Первоцвіт» (керівник – заслужений працівник культури України Ганна Карась). Доповненням лекції стало любительське відео виступу цього колективу в музеї, на що учасників надихнули автентичні експонати українського писанкарства.

У народі існує повір’я, що доки люди будуть писати писанки, доти буде існувати Україна і світ… Тож пишімо, малюймо, дряпаймо!

Поділіться цим дописом на: