ПОМИНАЛЬНИЙ ЗАХІД-РЕКВІЄМ "ПОШАНУВАННЯ ЗАБУТИХ ГЕРОЇВ"

ПОМИНАЛЬНИЙ ЗАХІД-РЕКВІЄМ "ПОШАНУВАННЯ ЗАБУТИХ ГЕРОЇВ"

Буяла зелень, пахли смертю

Недавна скошені тіла

І плакало сумне колосся,

Та у крові свята земля.

Спекотний липень грав тужливо

Прощальну пісню стройову,

Всім, хто загинув за Вкраїну

У цьому СТРАШНОМУ БОЮ!

(Ксенія Данилюк)

25 липня 2021року в с.Богрівка Богородчанського району відбувся поминальний захід-реквієм «Пошанування забутих Героїв». До заходу долучився народний аматорський хор «Червона калина» Будинку культури села Вовчинець (керівник Надія Данишенко). У цьому пам’ятному місці, серед майже 120 повстанців, загинули та поховані 12  воїнів-уродженців села Вовчинець.

27 липня  далекого 1944року в селі Богрівка  на Богородчанщині  відбувся страшний бій між українськими вояками та радянськими окупантами. Повстанці санітарного обозу за наказом пересувалися з села Завій Рожнятівського району  в урочище «Малиновище» до куреня «Іскра». Розмістилися для перепочинку.  Але спочили навіки в тому місці. Між ними був зрадник-сексота, який співпрацював з НКВД  та здавав позиції розміщення повстанців – упівців. Віднайшовши  місце розташування партизанського шпиталю, вороги, безжально  катуючи, знищили більше сотні упівців та жінок –медсестер.

В 1997році серед поля  був освячений Хрест, в 2004році спорудили постамент з Божою Матір’ю, яка своїм омофором захищала Хрест та Могилу. 

На  заході  всечесніші Отці відправили поминальну панахиду,  відбулося урочисте віче, де були присутні  жителі сіл Богрівка, Яблунька, навколишніх сіл, та приїжджих гостей з сіл Вовчинець та Колодіївка  а також родини загиблих. Серед присутніх – голова Солотвинської  селищної ради Манолій Васильович Піцуряк, радник міського голови села Вовчинець, депутат Івано-Франківської районної ради  Михайло Назар,  староста с. Богрівка Іван Савин, староста с. Яблунька  Тетяна Сульжик, радник міського голови с. Колодіївка Галина Бриндзей,  Дмитро Гриш – представник с. Колодіївка. Захід  організувала  та провела Данилюк Ксенія Василівна - директор Яблунського ліцею, депутат Солотвинської селищної ради.

Представники та  учасники хору поклали до пам’ятника  «Полеглим за волю» сплетений з сосни, чорнобривців та калини Тризуб, квіти та  привезену  горсточку землі  з села Вовчинець, яка навіки об’єднає  загиблих зі своєю рідною домівкою. Народним аматорським хором «Червона калина» Будинку культури села Вовчинець  виконані твори «Коли ви вмира…», «Видиш брате , мій…», «А вітер колише шовкову траву..»  «Йшли селом партизани», «Повстанська в’язанка».

Поділіться цим дописом на: