ПРЕМ'ЄРА НОВОЇ ПІСНІ НА СЛОВА ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ПРЕМ'ЄРА НОВОЇ ПІСНІ НА СЛОВА ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

До 207 річниці від дня народження Тараса Шевченка та 160 роковин його смерті  молодіжний хор «Осанна» спільно з лідером гурту «Полюс» Андрієм Василюком записали пісню «Бандуристе, орле сизий» на вірші Тараса Шевченка.

 Відома поезія Тараса Шевченка "Бандуристе, орле сизий" має посвяту Миколі Маркевичу, який був другом і однодумцем поета, істориком, етнографом, музикантом-аматором, непоганим піаністом, автором "Історії Малоросії" та збірок “Українські мелодії” і “Народні українські наспіви”. 

Заради дум та пісень кобзарів Микола Андрійович готовий був пускатися у далекі мандри Україною. В молоді літа, у розквіті сил та й наприкінці життя він невтомно збирав перлини духовної культури українського народу. Незаперечний був його авторитет як знавця народного життя й побуту.

Зустріч із Тарасом Шевченком у Петербурзі, куди навідався Маркевич за цензурним дозволом на видання “Історії Малоросії”, принесла йому дарунок долі - дружбу Кобзаря та посвяту на іменини: “Бандуристе, орле сизий!".

Більшості українців відома одна мелодія цієї пісні, яку величаво і піднесено співають як Національна заслужена капела бандуристів ім. Г. Майбороди, так і солісти.

Сучасний варіант мелодії запропонував ще в далеких від нас вже 80-х відомий український композитор, співак, пісняр Олександр Тищенко. Саме у його інтерпретації, на нашу думку, поезія Шевченка звучить сучасно і актуально. 

Щоб вшанувати пам'ять геніального Кобзаря молодіжний хор «Осанна» Міського Народного дому спільно з лідером гурту «Полюс» Андрієм Василюком у його творчій студії-майстерні записали пісню «Бандуристе, орле сизий». Музика - Олександра Тищенка (аранжування для хору – Андрій Нагрудний), відеозйомка - Андрій Мандюк.

Ідея створення композиції належить художній керівниці Народного Дому "Княгинин" Департаменту культури Івано-Франківської міської ради Любові Терлецькій. ЇЇ стараннями також було здійснено монтаж відео.

 
 

Поділіться цим дописом на: