ПРЕЗЕНТАЦІЯ РОМАНУ ТАНІ ПЯНКОВОЇ “ВІК ЧЕРВОНИХ МУРАХ”

ПРЕЗЕНТАЦІЯ РОМАНУ ТАНІ ПЯНКОВОЇ “ВІК ЧЕРВОНИХ МУРАХ”

24 листопада, у переддень пам'яті жертв голодоморів, в читальному залі Івано-Франківської міської центральної бібліотеки відбулася презентація книги про ті страшні сторінки нашої історії - "Вік червоних мурах". Книга належить перу знаної письменниці Тані П'янкової і вже набула широкого розголосу не тільки в Україні, а й далеко за її межами - в Німеччині, Італії, Польщі та інших країнах.

Роман перекладено німецькою та польською мовами і авторка вже презентувала його в Європі.

Тема важка, тема ще не до кінця виговорена нами, українцями, а подекуди зовсім не знана за кордоном. Та сьогодні вона особливо глибоко проникає у серця читачів, адже той геноцид, який мав місце майже сотню років тому, має своє жахливе продовження у сьогоднішній війні.

Таня П'янкова розповіла як зародилася ідея книги та що саме остаточно переконало взятися за непросту тему. Також поділилася своїми враженнями про спілкування з іноземцями та те, як вони бачать трагедію українського Голодомору та сьогоднішньої війни.

Присутні на презентації читачі активно долучились до обговорення книги та намагалися разом відшукати шляхи до неповтору подібного лихоліття. А також молитвою вшанували пам'ять усіх невинно убієнних страшною голодною смертю.

Особливої атмосферності заходу додало те, що презентація відбувалася без електричного освітлення.

Коротко про авторку: Таня П’янкова - українська поетеса, письменниця, редакторка. Авторка книг «Заплакане щастя» (2003), «Цілунок у тім’я» (2015), «Кролівна» (2016), «Culpa mea» (2016), «Сонце в подолку» (2017), «Чужі гріхи » (2020), «Вік червоних мурах» (2022). Лауреатка Міжнародних та Всеукраїнських літературних премій. Арт-директорка Літературної агенції «Зілля», виконавча директорка фестивалю «Карпатський Пегас» (2015-2021). Організаторка творчих літературно-мистецьких заходів, вистав, театралізованих літературних читань.

Резидентка Літературного дому Literaturhaus Niederösterreich Австрія (квітень-серпень 2022)

Стипендіантка Українського ПЕН (2022). Член журі конкурсу документалістики «Українці в Польщі» від Польського Інституту літератури у Кракові (2022р) та резидентка даного Інституту (вересень-грудень 2022р.).

Коротко про книгу: “Вік червоних мурах” - глибокий психологічний роман,в якому на тлі неосяжної трагедії Голодомору 1932-1933 років зображена кунскамера людських доль… Сім'я молодої Явдохи помирає від голоду, як і багато інших родин в с. Мачухи. Дружина радянського комісара Соломія то пракує лікувальне голодування, то несамовито “заїдає” втрату дитини і байдужість власного чоловіка. Представник сільської влади Свирид узагалі заплутався в почуттях і не знає, що зараз ним керує - закохане серце чи партія….

Всі ці люди такі різні,що між ними - нездоланна прірва. Та вони ще не знають,що насправді йдуть назустріч одне одному,аби нарешті збудувати крихкий міст над ненаситним мурашником своїх мучителів…

Роман здобув третю премію конкурсу "Коронація слова" 2021року.

Поділіться цим дописом на: