ПРЕЗЕНТАЦІЯ ТВОРЧОГО ДОРОБКУ ІРИНИ ТАРНОВЕЦЬКОЇ-МОРОЗ

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ТВОРЧОГО ДОРОБКУ ІРИНИ ТАРНОВЕЦЬКОЇ-МОРОЗ

Стань світлом! Сонцем стань!

І темрява відступить!

Лиш силою любові змінимо цей світ.

Лише вона - наш порятунок.

( Ірина Тарновецька-Мороз)

Уже традиційними стали літературні вітальні, які проводяться з творчими особистостями – письменниками, поетами, краєзнавцями - кожного четверга з 31 березня 2022 року в Івано-Франківську в рамках проєкту “Бібліотека в дії”. 2 червня відбулася творча зустріч з поетесою та художницею Іриною Тарновецькою-Мороз.

Заходи з метою безпеки проводились за організації абонементу ЦМБ в мистецькому просторі “Підземний Перехід Ваґабундо”. З 2 червня 2022 року локація змінилвсь і тепер літературна вітальня проводиться в читальній залі ЦМБ за організації абонементу ЦМБ Івано-Франківської МЦБС.

Отже, в четвер, 2 червня в читальній залі ЦБ в рамках літературної вітальні проєкту “Бібліотека в дії” Модераторка, завідувачка відділом обслуговування ЦМБ Кирста О.М. представила присутнім авторку та її ліричних героїнь. Цитуючи слова членкині НСПУ Ганни Дорошенко, вона слушно зауважила: «Прочитавши поезії цієї неординарної авторки, я їй повірила. Повірила її любові до Бога, до життя, до кожного з нас. І любов ця не декларативна, а справжня – щира і чиста, і вистачить її, аби бодай на йоту вдосконалити цей світ, захистити його від бруду і зла».

І це справді так. Про це говорили всі виступаючі на заході, надихнувшись щирим, променистим словом авторки.

Найбільша цінність поетичної, пісенної творчості і картин пані Ірини – позитив, радість і світло, яке вона дарувала присутнім. Поетична душа цієї надзвичайно талановитої жінки завжди сповнена любов’ю до людини і навколишнього світу.

Як зізналася сама пані Ірина, вона вперше відкрила для себе світ книги в бібліотеці, а саме, в Центральній міській дитячій бібліотеці по вул. С. Бандери.

«Поезія прийшла до мене несподівано, коли я готувала виставку малюнків, – розповідає поетеса. – Тоді зрозуміла, що картини, намальовані на полотні, можу відтворити ще й словом. Згодом поезія стала для мене цілком самостійним засобом самовираження та відтворення внутрішнього світу».

А згодом до авторки заглянула і пісенна муза. Вона надихає, як її, так і поціновувачів її пісенної творчості.

Модераторка коротко ознайомила присутніх з біографією мисткині, підкресливши, що вона закінчила художньо-графічний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту ім. В. Стефаника. Була учасницею 3-х виставок: у 2001році організувала і була учасницею виставки творчих робіт працівників Івано-Франківської міської ради, у 2003 і 2005 роках мала персональні виставки. Брала участь у міжнародних художніх пленерах; Івано-Франківськ Веспрем (Угорщина), Івано-Франківськ Созопол (Болгарія), Івано-Франківськ Болехів. У 2007 році вийшла її поетична збірка « Кольорові сни», у 2020 році «Танець Життя». На слова і музику Ірини Тарновецької- Мороз записано пісні: «Ангел», «Майдан», «Стань світлом», «Зима», «Танець життя», «Сон», «Місто моє».

Непересічна особистість, надзвичайно талановита і фантастично позитивна письменниця, художниця і композиторка, а також просто чарівна жінка - Ірина Тарновецької-Мороз наповнила серця присутніх невичерпною енергією свого таланту. Лунали поетичні твори, пісні на слова пані Ірини, а також око милували чудові натюрморти, портрети, пейзажі – картини, створені художницею.

Учасники клубів “Радість спілкування” і “Клубу Золотого віку” не поскупились на приємні для авторки привітальні слова. Щирі слова подяки за творчість звучали від присутніх в залі: Ольги Дикан – подруги авторки, філолога медакадемії, Оксани Вовк – директорки МЦБС, учасників клубу “Люди золотого віку”: Івана Кухаря - альпініста-рятувальника, фотографа-любителя, Мирона Левицького - заслуженого працівника Культури України, який один з перших організовував виставки пані Ірини, Христини Токовенко - однієї з перших учасників клубу “Радість спілкування” і “Клубу Золотого віку”.

До добрих і щирих слів привітань долучилися і ВПО - Любов Вагуріна з Луганщини, Валентина - з Харкова.

Захід відбувся для всіх шанувальників творчості Ірини Тарновецької-Мороз, серед яких і ВПО.

Інформацію підготувала - завідувачка відділом обслуговування ЦМБ: Ольга Кирста.

 

Поділіться цим дописом на: