ПРО ЗАПОБІГАННЯ НАСИЛЬСТВУ ГОВОРИЛИ У БІБЛІОТЕЦІ

ПРО ЗАПОБІГАННЯ НАСИЛЬСТВУ ГОВОРИЛИ У БІБЛІОТЕЦІ

Щороку з 25 листопада до 10 грудня в Україні відбувається Всеукраїнська кампанія (акція) «16 днів проти насильства”. Акція проводиться з 25 листопада, тобто з дня, коли відзначається Міжнародний день боротьби із насильством щодо жінок і до 10 грудня (Міжнародного дня захисту прав людини).

Офіційно Міжнародний день боротьби із насильством щодо жінок, був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН 1999 року, але відзначати його почали з 1981 року як пам'ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухильо в 1960 році.

В знак підтримки люди в усьому світі пов'язують помаранчевою стрічкою свій одяг. Це офіційний колір протидії насильству, що символізує світле і вільне майбутнє.

Період акції «16 днів проти насильства” охоплює наступні важливі дати:

25 листопада - Міжнародний день боротьби із насильством щодо жінок;

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом;

2 грудня - Всесвітній день боротьби з рабством;

3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю;

5 грудня - Міжнародний день волонтера;

6 грудня - Вшанування пам'яті студенток розстріляних в Монреалі;

10 грудня - Міжнародний день захисту прав людини.

16 днів проти насильства - це нагода ще раз нагадати громадськості про існування вище перелічених проблем у нашому суспільстві, які з війною тільки усугубились, підвищити рівень обізнаності людей щодо усіх форм насильства.

Адже основне завдання акції - привернути увагу спільноти до 2-х актуальних проблем: запобігання і протидія домашньому насильству та торгівля людьми, а також активізація діяльності державних установ, ГО заради захисту прав людини.

Тож 29 листопада 2022 року о 15:00 працівники Абонементу ЦМБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради долучившись до Всеукраїнській акції «16 днів проти насильства”, провели годину відвертої розмови “Ми проти насильства”.

На захід запросили проектну менеджерку ГО “ДОМ 4824” Ольгу Кукулу, з якою відбулось відверте спілкування учасників заходу. Говорили про домашнє насильство, види насильства, як його розпізнати. Що таке коло насильства і чому далеко не всім вдається вийти з нього. Де шукати допомогу і які організації працюють з постраждалими. Пані Оля також ознайомила присутніх з подкастами проекту “Сильна”, над яким працює.

Герої історій відеороликів реальні жінки і дівчата, які звертались по допомогу в кризовий центр ГО “ДОМ 4824” .

Емоційно обговорювалась тема заходу, висловлювались різні думки, щодо теми насильства над жінками.

Такий масовий захід є одним з аспектів підвищення обізнаності українців з питань протидії домашньому насильству та формування нетерпимого ставлення громадян до будь-яких форм насильства за ознакою статі.

Варто пам`ятати, що домашнє насильство – це фізичне, психологічне, сексуальне та економічне приниження, залякування, утиски з метою здійснення постійного контролю однієї людини над іншою. Воно кваліфікується як протиправні дії, яким немає виправдання та про які не можна мовчати за будь-яких обставинах.

Завідувачка відділом обслуговування ЦМБ Ольга Кирста ознайомила присутніх з матеріалами тематичної виставки, особливо, звернула увагу на книгу “Усі їхні демони” нашої франківської письменниці Поліни Кулакової, яка показує невигадану історію жінки, котра потерпає від домашнього насильства та як від цього потерпають діти: хлопець-підліток, який шукає розуміння й підтримку на вулиці та самотня дев’ятирічна дівчинка,що вчитьсч жити з “демонами” своїх батьків.

Також дуже емоційно присутні сприйняли прочитаний бібліотекаркою вірш талановитої учасниці БібліоФесту 2021 Христини Химич.

***

І.

По дорозі, прикритій снігом,

Йде Олеся, в руках троянди,

Нині свято, спішить до мами.

Мама спить під твердим гранітом,

Бачить сонце над берегами.

Потім треба купити чаю,

Сигарет і газету "Факти".

Спакувати усе в коробку

І на п'яту прийти до тата.

...

Йому дали п'ятнадцять років.

Все, як завжди, - звичайна п'янка,

Сім ударів, останній в скроню.

І приглушений подих мами:

"Не лишай його, прошу, доню".

ІІ.

Олександра, вірніше Саша,

Рвані кеди, хлоп'яча стрижка.

Саша була "Міс Елегантність",

А тепер, наче сіра мишка.

До нестями любила сукні,

взувала щодня підбори.

Пам'ятає вона той вечір,

Як байдужий сусід Микола

Заламав їй за спину руки,

Розірвав, ніби звір, білизну…

…Саша зранку обстригла коси,

Відспівала за ними тризну.

ІІІ.

Це - Ірина. Розумна, стильна,

На полицях книжкових Ніцше.

Кавалери зітхають "сильна",

А вона пам'ятає ніжку

Від стільця, що стояв на кухні,

Присмак крові й синці на тілі.

І ранкові зітхання мами:

"Захистити я не зуміла.

Але раптом спитають в школі,

То "зі сходів, - скажи, - злетіла.

Бо куди нам з тобою, доню,

Бо куди нам сховатись, мила?".

...

Кожна з них - це ціла планета

З океанами і морями.

І на серці, завглибшки з небо,

Кожна носить багряні шрами,

Які мають чиєсь ім'я.

За даними ООН Жінки, кожна четверта українка у віці 15-49 років, принаймні один раз постраждала від фізичного чи сексуального насильства.

Тема насильствава, порушена в бібліотеці, дуже актуальна, хоч для когось і незручна.... На жаль, так склалось, що жінки відчувають себе винними і бояться говорити про насильство. Ми хочемо, щоб кожна розуміла, що вона не одна у своїй біді. Разом ми сильні. Тож всі разом скажемо: НІ НАСИЛЬСТВУ!

Дякуємо всім, хто не боїшся порушувати такі теми, і відкрито говорить про це, а ще більш дякуємо тим, хто має сміливість і находить можливість допомагати людям, які звертаються по допомогу, як це роблять наші партнери - ГО “ДОМ 4824”

Захід проведений для широкого кола користувачів, за організації працівників Абонементу ЦМБ Івано-Франківської МЦБС.

Інформацію підготувала Кирста О.М.

Поділіться цим дописом на: