ЩО ЧИТАТИ РАННЬОЮ ВЕСНОЮ

ЩО ЧИТАТИ РАННЬОЮ ВЕСНОЮ

Щоб додати яскравих весняних барв до сірих карантинних  буднів бібліотекарі бібліотеки-філії № 3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської  МЦБС Департаменту культури міської ради підготували підбірку книг та відеопрезентацію «Що читати ранньою весною».

Весна – час змін, закоханих і романтиків. Час оновлення, припливу сил і енергії, коли здається, що на кожному кроці на тебе чекають нові цікаві зустрічі і відкриття. Коли природа пробуджується, хочеться бачити весну не тільки на вулиці, але і в душі. Оточувати себе яскравими подіями, зігріватися і ловити теплі промені ранкового сонця. А ще – читати весняні книги. Весна у кожному куточку нашої планети неповторна, як і книги про неї. Але ріднить їх, мабуть, пронизлива щирість, яка характерна саме для цієї пори року. 

Бібліотекарі бібліотеки-філії № 3 підготували підбірку книг та відопрезентацію «Що читати ранньою весною». А також радять не забувати про чарівні весняні справи: щодня вдихати свіже  весняне повітря, слухати веселий спів пташок, придбати нову весняну колекцію чаю, випити філіжанку кави на сонечку, влаштувати весняну фотосесію, надихатися поезією українських поетів Тараса Шевченка,  Лесі Українки, Івана Франка, Олександра Олеся, Максима Рильського, Василя Симоненка, Ліни Костенко про найромантичнішу пору року. І, звичайно читати книги. Найбільше для весняної пори, на їхню думку, підійдуть:

Марі Кондо. Викинь мотлох із життя! Мистецтво прибирання, яке змінить вас назавжди.

Втомилися від звичайного прибирання? За методом КонМарі ви приберете раз і ­назавжди! Він не зводиться до набору правил, як сортувати та зберігати речі. Це інструкція зі способу мислення, яка допоможе вам навести лад у домі та в житті й ніколи не повертатися до безладу! Позбавитися можна не лише непотрібних речей, а й зайвих зв’язків і кілограмів! Зміни мислення – зміни життя!

Домінік Фортьє. Книжкова обитель. 

Домінік Фортьє, авторка з Квебеку (Канада), написала роман про місце, яке є одним з давніх символів Франції та її культури, — абатство Монт-Сен-Мішель з його знаменитою бібліотекою. Саме тут більше п’яти сторіч тому знайшов притулок художник, який ніяк не міг забути жінку, яку кохав. І саме тут у наш час один письменник знаходить чийсь записник, з якого й дізнається про того художника. Чим закінчиться їх зустріч крізь віки і чому такою важливою є роль Книжкової обителі, що височить між небом і морем?

Шарлотта Бронте. Джен Ейр.

Історія маленької сироти, котра повсякчас стикається із несправедливістю та упередженістю, впродовж сторіч зворушує серця багатьох. Адже попри всі негаразди героїні вдається зберегти і честь, і гострий розум, і вірність своїм прагненням та переконанням. У дорослому віці, шукаючи кращої долі, Джейн стає гувернанткою і починає нове, майже щасливе життя в Торнфілді. От тільки привабливий та багатий душею господар, містер Рочестер, щось від неї приховує. Роман став метафорою жіночої шляхетності й сили.

Френсіс Годгсон Бернетт. Таємний сад.

Ця повість написана понад століття тому, все ще не втратила свого чару.  У безмежному книжковому морі не так і багато життєствердних і світлих книжок. Перед вами — саме така: історія на всі часи для дітей і дорослих, яким варто частіше згадувати своє дитинство. Ця книжка відкриває бездонні глибини письменницької фантазії, захоплює і спонукає до роздумів! Зворушлива історія дівчинки-сироти Мері, яка змушена переїхати з Індії до Англії. Мері знаходить у маєтку, де її прихистили, покинутий сад, і відтоді життя героїні змінюється. Сад допомагає Мері помітити красу і чарівність кожної миті, розкрити серце для любові до всього живого, знайти справжніх друзів, навчитися відповідальності, людяності, вірності, а також навчити цього інших, навіть дорослих.

Анджела Нанетті. Мій дідусь був черешнею.

Ця книга - родинна історія хлопчика Тоніно, розказана від його імені. Проста і казкова водночас. Така, що зачепить кожного знайомими ситуаціями, подіями, фразами і страхами.

У Тоніно є мама й тато, які не завжди знаходять спільну мову. Є дідусь і бабуся міські, а є - сільські. І вони зовсім різні, бо живуть у різних світах. І саме сільські дідусь і бабуся - Оттавіано і Теодолінда - словами, вчинками, тим, які вони є, відкривають перед Тоніно, а отже - й перед нами, скарби емоцій, вчать розуміти себе й близьких, сприймати і переосмислювати навіть найскладніші речі та явища. Навіть смерть, яка є невід'ємною частиною життя.

Ця історія - повернення в дитинство з його можливістю неможливого і нагадування про те, що дива існують поряд з нами, і що, попри сум, несправедливість та розпач, ми таки зуміємо їх побачити, якщо тільки відкриємо до них серце.

Читайте вищеперераховані книги і нехай весна принесе у Ваше життя лише хороші враження та позитивні зміни!

 

 

 

 

Поділіться цим дописом на: