СЛІДАМИ ПАТРІАРХА ЙОСИФА СЛІПОГО

СЛІДАМИ ПАТРІАРХА ЙОСИФА СЛІПОГО

17 лютого минає 129 річниця з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого. Ця постать є знаковою для України. Тому творчі працівники НД "Княгинин" вирішили змонтувати відеоматеріал, який познайомить з місцем, де народився великий муж нашого народу.

Хто ж такий Йосиф Сліпий? У чому неповторність його феномену? Йосип Сліпий -  церковний і громадський діяч, педагог, богослов, патріарх Української Греко-Католицької Церкви, кардинал, дійсний член НТШ, член Папської академії св. Томи, почесний доктор Українського вільного університету та ряду університетів Північної Америки.

Народився у 17 лютого 1892 році в с. Заздість. У 1917 р. був висвячений митрополитом Андреєм Шептицьким на священика. 1918 р. захистив докторську дисертацію з теології, з 1925 року став ректором Греко-Католицької духовної семінарії, яку реорганізував у Греко-Католицьку богословську академію у Львові. Організатор Українського богословського наукового товариства, із 1926 – його голова. 25 листопада 1939 став архієпископом.

У роки Другої світової війни – був помічником із правом наступництва митрополита Шептицького. Від 11 листопада 1944 – митрополит Галицький, архієпископ Львівський та єпископ Кам’янець-Подільський. 11 квітня 1945 був заарештований за "ворожу діяльність проти УРСР, співпрацю з німецько-фашистськими окупантами" і провів 17 років у сталінських таборах. На вимогу світової  громадськості 1963 звільнений і депортований до Ватикану. У грудні 1963 призначений членом Конгрегації східних церков.

Заснував Український католицький університет св. Климентія Папи в Римі, філії якого діяли у Вашингтоні, Лондоні, Чикаго, Філадельфії. Із 1965 – кардинал, із 1975 – патріарх УГКЦ. Сліпий – учасник багатьох євхаристійних конгресів, значну увагу приділяв спілкуванню із українською діаспорою. На кошти Йосипа Сліпого придбано приміщення для Українського вільного університету (1976), побудовано собор Святої Софії (Рим, 1969). З його ініціативи придбано і відновлено парафіяльний храм Жировицької Божої Матері, засновано монастир студитів у Кастель-Гондольфо (біля Риму). Наукова і пастирська спадщина Сліпого налічує 14 томів, виданих у 1968–1996 – «Твори Патріярха і кардинала Йосифа». У 1992 Йосиф Сліпий перепохований у Святоюрському соборі у Львові. А у його рідному селі Заздрість споруджуно меморіальний комплекс. 

Про село Заздрість, Тернопільської обл. і де сьогодні знаходиться меморіальний комплекс йдеться у першій частині відео:

 

Друга частина розповідає про Український католицький університет та церкву Св. Софії в Римі, які побудував блаженної пам'яті Йосиф Сліпий:

Відео відзняте телестудією "Апостол" і змонтоване з фрагментів телепрограми "Знаки часу", випуск 152, яку повністю можна переглянути за посиланням https://youtu.be/8t-_ppA7Rds. Художній керівник НД "Княгинин" свого часу працювала над створенням цієї телепрограми. 

 

Поділіться цим дописом на: