ТИЖДЕНЬ У КУЛЬТУРІ (04-10.07.2022)

ТИЖДЕНЬ У КУЛЬТУРІ (04-10.07.2022)

Минулий тиждень (4-10.07) у закладах культури, традиційно, був насиченим і сповненим добрих справ та цікавих заходів. Зокрема, ряд заходів було приурочено 115 річниці від дня народження головного командира УПА Р. Шухевича, 118 річниці від дня народження українського політичного діяча, публіциста, ідеолога ОУН С. Ленкавського, 85 річниці з дня смерті письменника, поета, перекладача Б.-І. Антонича, 115 річниці від дня народження поета, політичного діяча О. Ольжича, а також відзначенню свята Івана-Купала та Дня родини. Всього закладами культури за тиждень проведено 49 заходів.

Знаковою подією у культурному житті нашої громади минулого тижня стало внесення Міжнародного різдвяного фестивалю «Коляда на Майзлях» до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Тепер він буде знаходитися під охороною Міністерства культури та інформаційної політики України.

Традиційно, у середмісті відбувалися музично-патріотичні перформанси на підтримку ЗСУ. Минулого тижня свої програми представили вокальний ансамбль викладачів Івано-Франківської дитячої музичної школи №1 ім. М. Лисенка та інструментальний квартет викладачів Івано-Франківської дитячої музичної школи №2 ім. В. Барвінського.

У неділю у міському парку з музично-патріотичною програмою на підтримку ЗСУ виступили творчі колективи Будинку культури с. Підлужжя. Під час заходу також було нагороджено франківських волонтерів.

5 липня у краєзнавчому відділі Івано-Франківської ЦБ вшанували пам’ять відомого поета, публіциста, есеїста та перекладача Богдана-Ігоря Антонича. На вшанування 85 річниці з дня його смерті франківська краєзнавиця, лемкиня Анна Кирпан прочитала лекцію «Весни розспіваної князь». 6 липня в Угорниках за організації творчих працівників місцевого Будинку культури відбувся захід на вшанування пам’яті відомого уродженця села, політичного діяча, одного з ідеологів ОУН, учасника визвольних змагань Степана Ленкавського з нагоди 118 річниці від дня його народження. Також ряд заходів у бібліотеках та закладах культури клубного типу відбулися з нагоди 115 річниці від дня народження О. Ольжича та 115 річниці від дня народження Р. Шухевича.

Проводились у закладах культури заходи, приурочені відзначенню давньоукраїнського свята Івана-Купала та одного з найбільших християнських свят – Різдва Івана-Хрестителя. Зокрема, у міському парку з нагоди відзначення свята відбулися майстре-класи з вінкоплетіння, бібліотеки для діток організували майстер-класи з виготовлення паперових віночків. На завершення заходу всі колективи-учасники спільно виконали пісню «Ой у лузі червона калина».

Так само належним чином відзначили у закладах культури і День родини. Родина - це основна складова нашого суспільства, тож виховування належних цінностей у молоді є одним з важливих завдань сьогодення. Програма до відзначення Дня родини стараннями творчих працівників Центру культури і мистецтв відбулась на Вічевому майдані. Участь у програмі взяли вихованці вокальної студії «Crystal Voice» (керівник – Ірина Шабан). Заходи до Дня родини також відбулися у Будинках культури сіл Радча, Хриплин, Вовчинець, Угорники, Драгомирчани, Узин та у бібліотеках громади.

Крім того, бібліотеки продовжували активно працювати в напрямку реалізації проєкту "Бібліотека у дворах". В рамках проєкту проводились майстер-класи, знайомства з книгами, презентація книжкових викладок, ігри для дітей тощо.

Традиційно, працівники закладів культури продовжували активно волонтерити на підтримку ЗСУ та внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, готувати їжу на передову, плести маскувальні сітки, вервечки та передавати воїнам необхідні речі. Так, минулого тижня на передову передано ще один тепловізор.

Продовжуємо працювати у тому ж дусі, вірити і наближати разом перемогу! Слава Україні!

 

Поділіться цим дописом на: