ТИЖДЕНЬ У КУЛЬТУРІ (22-28.08.2022)

ТИЖДЕНЬ У КУЛЬТУРІ (22-28.08.2022)

Минулий тиждень (22-28.08.2022) у закладах культури пройшов під егідою відзначення Дня Державного Прапора України, Дня Незалежності України та 166 річниці від дня народження геніального українського поета, письменника, філософа, науковця, публіциста, політика та громадського діяча Івана Франка. Також, традиційно, заклади культури продовжували організовувати заходи на підтримку Збройних Сил України. Всього за тиждень проведено 98 заходів.

Так, у кожному закладі культури було проведено заходи до відзначення Дня Державного Прапора України та 31 річниці Незалежності України. Зокрема, 23 серпня на Вічевому майдані відбулася урочиста церемонія підняття Державного Прапора, а 24 серпня на літній естраді міського парку ім. Т. Шевченка було відслужено екуменічний молебень та проведено музично-патріотичний перформанс на підтримку ЗСУ.

У селах громади організовано урочисті віче та покладання квітів до могил Героїв УПА та Героїв, які поклали своє життя на полі бою у сьогоднішній російсько-українській війні. Зокрема, стараннями творчих працівників сільських закладів культури були організовані заходи у Підлужжі, Микитинцях, Тисменичанах, Братківцях, Крихівцях, Вовчинцях, Микитинцях, Угорниках та інших селах Іван-Франківської МТГ. Крім того, у Братківцях та Микитинцях було організовано патріотичні велопробіги.

Цікаву вуличну вікторину «Незалежність в історії України» організували для мешканців та гостей міста працівники краєзнавчого відділу Івано-Франківської ЦБ спільно з учасниками театру-студії «Жива історія» у міському парку. Тут перехожі мали можливість, правильно відповівши на питання вікторини, отримати у подарунок патріотичні листівки, а також познайомитись та сфотографуватися з перевдягненими героями, які боролись за незалежність.

Традиційно, продовжувалась організація музично-патріотичних перформансів у центрі міста. Зокрема, минулого тижня виступили: муніципальний ансамбль саксофоністів, муніципальне тріо бандуристок «Мальви», народний аматорський хор «Каменяр» Центру культури і мистецтв та викладачі Івано-Франківської дитячої музичної школи №1 ім. М. Лисенка.

Музично-патріотичні перформанси та програми на підтримку ЗСУ організовувались і в рамках святкування 31 річниці Незалежності України. Зокрема, музично-патріотичний перформанс за участю творчих колективів Будинку вчителя м. Івано-Франківська відбувся на літній естраді міського парку ім. Т. Шевченка, музично-патріотичний перформанс «Мелодія Пермоги та Незалежності» було організовано на вул. Л. Українки за участю муніципального естрадно-симфонічного оркестру, мунініципального тріо бандуристок «Мальви» і солістів О. Кречко та І. Дибача. Також у Крихівцях було організовано благодійний ярмарок в рамках відзначення храмового свята Успіння Пресвятої Богородиці, а у Микитинцях відбулася мистецька програма в рамках відзначення 512 річниці першої писемної згадки про село.

Долучилися до збору коштів і бібліотекарі Івано-Франківської МЦБС, організувавши на літній естраді у неділю в рамках відзначення 31 річниці Незалежності України бібліопростір «З Україною в серці». Всі охочі мали можливість взяти участь у майстер-класах з виготовлення паперових квітів та відтак долучитись до флешмобу єднання, прикрасивши цими квітами карту України.

Насичено у закладах культури відзначили і 166 річницю від дня народження Івана Франка. Так, 26 серпня заходи, приурочені цій даті, відбулися – засідання клубу «Роляда» у Будинку культури с. Драгомирчани, літературні читання у Народному домі с. Микитинці та музично-літературна година у Міському Народному домі.

27 серпня у Центрі сучасного мистецтва відкрилася виставка художніх робіт учнів Івано-Франківської дитячої художньої школи «Франковий мотив». Виставка триватиме до 23 вересня, тож запрошуємо франківців та гостей нашого міста завітати до Центру та насолодитися творчістю юних художників.

Активно проводили франкові заходи і у міських бібліотеках. Зокрема, працівники бібліотеки-філії №3 організували літню альтанку з книгою «Читаємо Франка разом» за участю знаного літературознавця, краєзнавця та письменника В. Бабія, у краєзнавчому відділі центральної бібліотеки відбулося засідання клубу краєзнавців ім. І. Франка за участю літературного критика та есеїста Є. Барана, доцента ІФНТУНГ І. Марковського та франкознавця Б. Сохана, а у бібілотеці-флії №27 с. Узин відбулася квест-гра для найменших поціновувачів Франкової творчості.

Представники Департаменту культури також долучились до щорічних традиційних Франкових читань у Світлиці Мулярова та до франкових читань разом з воїнами.

Працівники закладів культури продовжують активно працювати і як волонтери, збираючи та надаючи необхідну допомогу внутрішньо переміщеним особам та на потреби ЗСУ.

Продовжуємо разом працювати на перемогу! Слава Україні!

Поділіться цим дописом на: