ТИЖДЕНЬ У КУЛЬТУРІ (5-11.09.2022 )

ТИЖДЕНЬ У КУЛЬТУРІ (5-11.09.2022 )

День українського кіно, День фізичної культури і спорту, День благодійності, День пам'яті примусового виселення українців у 1944–1951 роках із Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини, Міжнародний день грамотності – дні, яким заклади культури минулого тижня (5-11.09.2022) відвели особливе місце у своїй роботі. А ще, традиційно, проводили заходи на підтримку Збройних сил України, адже сьогодні це – найважливіше. Всього за тиждень проведено 38 заходів.

Традиційно, заклади культури продовжували організовувати музично-патріотичні перформанси на підтримку ЗСУ у середмісті. Слід сказати, що географія учасників цих перформансів значно розширюється – минулого тижня зі своєю програмою виступив знаний в усій Україні та далеко за її межами ансамбль народний інструментів «Узори» Миколаївської обласної філармонії (кер. засл. артист України І. Обревко).

Також зі своїми програмами виступили муніципальний ансамбль саксофоністів, вокальне тріо «Джавеліни» Центру культури і мистецтв та солісти Міського Народного дому.

Так само традиційно, музично-патріотичний перформанс на підтримку ЗСУ відбувся у неділю, 11 вересня, на літній естраді міського парку ім. Т. Шевченка. Свою творчість представила народна аматорська капела «Бескид», яка також приурочила свої виступи Дню пам’яті примусового виселення українців у 1944–1951 роках із Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини. До заходу майстер-класом з виготовлення патріотичного оберегу долучились бібліотеки-філії №10 с. Вовчинець та №15 с. Підлужжя.

У неділю також відбувся молодіжно-патріотичний вечір «З піснями воскресає Україна» в Будинку культури с. Тисменичани. А у суботу працівниками Будинку культури с. Радча було організовано онлайн-захід для діток «Спогади літа», де учасники мали можливість згадати всі ті добрі справи, якими вони долучались до підтримки ЗСУ протягом усього літа.

Не оминули своєю увагою заклади культури і День українського кіно, адже сьогодні це – теж один з важливих напрямків популяризації української історії та культури. У Будинку культури с. Угорники було організовано перегляд документального фільму О. Костюка «Жива ватра», у Будинку культури с. Хриплин відбувся кіновечір, а працівники читального залу центральної бібліотеки підготували історично-мистецький екскурс «Українське кіно сильніше, як зброя».

Минулого тижня у світі відзначали Міжнародний день грамотності. До цього дня у Будинку культури с. Камінне відбулася літературна година «Коли діти граються – вірші теж складаються», де юні учасники заходу вчилися бути грамотнішими через написання віршів.

Ряд заходів також відбувся до відзначення Дня фізичної культури і спорту. Зокрема, у бібліотеці-філії №23 с. Братківці організували спортивну хвилинку «Зранку часу не гай, на зарядку вирушай», а у бібліотеці-філії №22 с. Тисменичани проведено захід «Нам пігулку і мікстуру заміняє фізкультура».

Постійно долучаються заклади культури і до благодійних заходів. Зокрема, минулого тижня вокально-інструментальний гурт «5 океан» Народного дому с. Угорники та солістка Міського Народного дому взяли участь у благодійному концерт «На шапку», на якому збирали кошти для онкохворих дітей.

Крім того, творчими працівниками Народного дому «Княгинин» було підготовлено пізнавальний відеоролик «Евакуйовані назавжди», приурочений 78 річниці виселення українців з етнічних земель, а працівниками читального залу до Дня українського кіно підготовлено відеопрезентацію «Історія українського кіноматографу». Ці відеороботи кожен охочий може переглянути на нашій сторінці у Фейсбуці «Культурна мапа».

Також нагадуємо франківцям та гостям нашого міста, що до 23 вересня у Центрі сучасного мистецтва продовжує експонуватися виставка «Франковий мотив», на якій представлені творчі роботи вихованців Івано-Франківської художньої школи за мотивами творів геніального Івана Франка.

Активно продовжують свою роботу працівники закладів культури і як волонтери – готують їжу на передову, плетуть маскувальні сітки, вервиці тощо.

Дякуємо всім за роботу. Продовжуємо разом працювати задля перемоги!

Слава Україні!

Поділіться цим дописом на: