ТРАДИЦІЙНІ ГАЇВКИ У СЕЛАХ

ТРАДИЦІЙНІ ГАЇВКИ У СЕЛАХ

Цьогоріч світле свято Великодня випало на теплий весняний день 2 травня. Християни східного обряду, від малого й до великого, прославляли Воскресіння Ісуса на церковних відправах у містах та селах, освячуючи великодні кошики. Невід’ємною частиною святкувань стали традиційні забави на подвір’ях церкви – гаївки.

Гаївки є давнім звичаєм, який передався сучасним поколінням ще від наших предків. Співаючи весняні пісні та танцюючи, учасники дійства закликають весну і святкують величне свято Пасхи. Творчі працівники та колективи сільських закладів культури Івано-Франківської міської територіальної громади разом зі священниками церков своїх сіл зорганізували великодні забави для односельчан.

Так, у день Воскресіння Христового у селі Угорники дітвора радісно водила великодні гаївки. Веселі великодні мелодії гучно лунали на церковних подвір’ях на Поливаний понеділок у селах Узин, Тисменичани, Чукалівка та Крихівці. На третій день свят, у великодній вівторок, дзвінкі співи звучали у селах Підлужжя, Підпечери, Радча та Драгомирчани.

Дорослі, дітки та молодь кожного села долучились до традиційного проведення гаївок, звеселяючи свої серця.  

 

Поділіться цим дописом на: