ТВОРЧА ЗУСТРІЧ З БОГДАНОМ КИРСТОЮ

ТВОРЧА ЗУСТРІЧ З БОГДАНОМ КИРСТОЮ

А потім знову підеш,

 допоки кипітиме в небі сонно рожевим.

І вітряним буде ніжний твій дотик.

Ти ж поет – народжений не бути місцевим.

Богдан Кирста

«Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі»… Саме таким, воістину потужним посилом відомої української поетеси Ліни Костенко, розпочався другий випуск поетичного флешмобу  "#парость_молодая: шукаємо молоді поетичні таланти в бібліотеці!".

Поезія входить в наше життя з дитинства і залишаться з нами до кінця. Кожний знаходить в ній щось своє, близьке і зрозуміле. І духовно бідною залишається та людина, якій байдуже поетичне слово. Бо жити без любові до віршів, це як мешкати в оселі, де немає дверей і вікон, як жити в світі, в якому немає сонячного світла.

24 червня  2021 р. о 15:00 год в стінах читального залу ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури міської ради відбулася поетична зустріч «Поет, народжений не бути місцевим…». Захід був проведений у рамках продовження поетичного флешмобу "#парость_молодая: шукаємо молоді поетичні таланти в бібліотеці!" та пройшов у форматі онлайн-трансляції  (прямого ефіру) в соцмережі Фейсбук. Гостем заходу став Богдан Кирста - талановитий представник молодого покоління  поетів, один з найкращих і найвірніших друзів бібліотеки, якого  завжди раді бачити і чути, і взагалі, він надзвичайно багатогранна особистість. Вже впродовж багатьох років перебуває в дружніх стосунках  з блокнотом, ручкою та щирим поетичним словом.  Він є незмінним організатором літературних вечорів в Івано-Франківську, на яких збирається практично вся наша творча молодь. Засновник мистецького об’єднання «Арт-Актив», організатор проєкту "Бібліотечник», читає свою поезію на різних арт-фестивалях серед яких, зокрема, міжнародний "PortoFrankoGogolFest" та польсько-український "Золота осінь". Бере активну участь у культурному житті нашого міста, пише, мандрує та є частим гостем на місцевому телебаченні.

Бібліотекарка читального залу Зоряна Петрик зазначила, що складання віршів сміливо можна порівняти з польотом птаха. Навчитися цьому неможливо, а ось зрозуміти поезію під силу кожному, тому що  вірші – це сторінки життя, не вигаданого, а справжнього, прожитого й відчутого поетом до кінчиків пальців, до найглибших струн його душі. Лише тому, хто тонко відчуває слово, дорожить ним, розуміє, що воно початок усього світу і приносить радість творчості та задоволення від спілкування  вдається писати вірші.

Вітаючи присутніх Богдан поділився з глядачами спогадами про своє книжкове дитинство і юність. Його поетична душа, потяг до прекрасного сформувалися в бібліотечній родині, де панував дух високої культури, де любили й шанували книжки, художнє слово. Саме книга й постійне читання надихнули юнака до творчості.

Молодість поета не стала на заваді  мудрості та розсудливості його поетичних рядків, у яких він віднайшов ті слова, які так гарно сплелися у вірші  і так чітко змалювали людські почуття в усіх їх барвах та відтінках. Вражає його філософська заглибленість і сокровенна лірика у кожному рядку.

Приємно вразила зворушлива декламація віршів зі збірки «Вечірні ми вулицями», яка стала плідним результатом його наполегливої праці. Те, як Богдан подає свою поезію – окремий вид мистецтва. Оригінально, зворушливо, проникливо, до найглибших струн душі, що неможливо не перейнятися.

Зустріч пройшла в теплій і дружній атмосері у форматі діалогу з молодим поетом.

Теплих емоцій до атмосфери заходу додала рубрика  «Я ніколи не…» та “Якщо б…”,  яка відкрила талановитого гостя з іншої, невідомої нам сторони. 

На завершення цієї прекрасної поетичної зустрічі модератор заходу Зоряна Петрик запросила всіх, хто цінує поетичне слово, приєднуватись до поетичного флешмобу "#парость молодая" в соцмережі Фейсбук та наголосила: «Не бійтеся робити перші кроки, перші спроби. Впевнено йдіть до своєї мети, не звертайте зі шляху,  яким би важким він не був, і пам’ятайте: що рано чи пізно ви все ж дійдете до своєї омріяної вершини, пам’ятайте, віра у власні сили – міцніша за граніт…»

Модератор поетичної зустрічі Зоряна Петрик.

Онлайн-трансляцію можна переглянути за посиланням: 

https://www.facebook.com/biblio.if/videos/364739455072674

 

Поділіться цим дописом на: