У БІБЛІОТЕЦІ ГОВОРИЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ВТРАТИ ОЗОНОВОГО ШАРУ

У БІБЛІОТЕЦІ ГОВОРИЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ВТРАТИ ОЗОНОВОГО ШАРУ

16.09.2021 р. о 14:00  в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика,5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулася година з періодикою “Втрата озонового шару стратосфери - одна з головних глобальних екологічних проблем ХХІ століття”. Захід був приурочений до  Міжнародного дня захисту озонового шару.  До заходу була організована однойменна бібліотечна виставка.

Генеральна Асамблея ООН проголосила 16 вересня Міжнародним днем захисту озонового шару. Цей день весь світ відзначає з 1995 року на згадку про  підписання Монреальського протоколу щодо необхідності збереження озонового шару, який фільтрує сонячне проміння і попереджає шкідливий вплив ультрафіолету на поверхню Землі. Втрата озонового шару вважається однією з головних глобальних екологічних проблем і подолання її можливе лише завдяки скоординованим діям усіх націй та верств суспільства. Усвідомлюючи це, уряди практично всіх країн світу приєдналися до Монреальського протоколу і, тим самим, взяли на себе зобов’язання із досягнення головної мети - згортання виробництва та використання озоноруйнівних речовин у різних секторах промисловості.

16.09.2021 р. о 14:00  в читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика,5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулася година з періодикою “Втрата озонового шару стратосфери - одна з головних глобальних екологічних проблем ХХІ століття” (до  Міжнародного дня захисту озонового шару).

Провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова у вступній частині виступу відмітила: “Роль озону у збереженні біологічного життя на Землі винятково важлива. Молекули озону поглинають тверде ультрафіолетове випромінювання Сонця, саме в тій спектральній області, що є найбільш руйнівною для біологічних систем. На сьогоднішній день в світі виробництво та споживання речовин, що є найбільш небезпечними для озонового шару, скоротилося більш ніж удвічі. Було зупинено збільшення вмісту в атмосфері речовин, що руйнують озон. Вчені вважають, що вже в найближчі роки почнеться відновлення озонового шару”.

До заходу була організована однойменна бібліотечна виставка. До уваги відвідувачів були представлені книги, монографії, наукові та науково-популярні статті з екологічних періодичних видань на означену тему. Бібліотекар у годині з періодикою проаналізувала такі статті:

Яловий К. Топ екологічних досягнень за 30 років незалежності / К. Яловий // Українське слово. - 2021. - 11 серп.-30 серп. (№ 31-32). - С. 17.

Автор статті зазначає, що 2021 рік має стати переломним для екологічного становища України і наводить десять важливих фактів про стан довкілля в Україні. Зокрема у 2020 році Україна посіла 8-е місце в Європі та 43-є - серед 98 країн світу за забрудненістю повітря.

Реформувати природоохоронну галузь необхідно системно і професійно // Екологічний вісник. - 2021. - № 1. - С. 1-4.

Стаття розміщена в рубриці “Найактуальніше” і розповідає про плани та перспективи реформування природоохоронної галузі, зрушення в питаннях охорони довкілля. Адже 2 лютого 2021 року Верховна Рада України розглянула понад 10 екологічних законопроектів.

Матюха В., Сухіна О. Удосконалення організаційно-економічного механізму екологізації виробництв в Україні / В. Матюха, О. Сухіна // Екологічний вісник. - 2020. - № 7-8. - С. 27-28.

В статті наголошується про погіршення стану довкілля України та здійснення природоохоронної діяльності безсистемно та спонтанно. Автори публікації надаються пропозиції щодо вдосконалення організаційно-економічного механізму екологізації промислового виробництва, які сприятимуть збереженню екосистем та їх асиміляціїйного потенціалу завдяки зменшенню техногенного навантаження на екосистеми.

Резнікова Н., Панченко В. Зелена арифметика: Скільки коштує економіці трансформація // Український тиждень. - 2021. - № 31. - С.10-13.

Доктори економічних наук Наталія Резнікова та Володимир Панченко розглядають  у даній статті питання “Скільки коштує економіці екологічна трансформація?”. Аналізуються питання, як це порахувати, можливі побічні ефекти, джерела ризику, прогнозів. Висловлюється  сподівання, що український уряд ретельно прогнозуватиме соціальні, гуманітарні та безпекові наслідки для українців.

Також бібліотекар порекомендувала прочитати ще й такі статті:

Пономарьова О. Коли Миколаїв стане екологічним містом? / Ольга Пономарьова // Урядовий кур’єр. - 2021. - 10 лютого (№ 27). - С. 4.

Турос О. І. Оцінка збитків здоров’ю населення від короткочасного впливу високих концентрацій озону / О. І. Турос, А. А. Петросян, Т. П. Маремуха // Довкілля та здоров’я. - 2020. - № 3. - С. 19-24.

У Парижі запровадили обмеження швидкості // Урядовий кур’єр. - 2021. - 4 вересня (№170). - С. 12. та інші.

Відповідальна за проведення заходу провідний бібліотекар читального залу Надія Каретнікова.

 

Поділіться цим дописом на: