У БІБЛІОТЕЦІ ОБГОВОРЮВАЛИ КНИГУ ПРО ОЛЕНУ ТЕЛІГУ

У БІБЛІОТЕЦІ ОБГОВОРЮВАЛИ КНИГУ ПРО ОЛЕНУ ТЕЛІГУ

21 липня відзначаємо день народження поетки, публіцистки, літературної критикині, діячки ОУН - Олени Теліги. 19 липня на абонементі Центральної бібліотеки Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбувся незвичний за форматом захід - година цікавої книги Ірен Роздобудько "Неймовірна. Ода радості." А незвичний він тим, що про книгу її авторку і головну героїню говорила не тільки бібліотекарка, а і одна з читачок бібліотеки, краєзнавиця та педагогиня Ірина Садула.

Олена Теліга могла б зробити блискучу кар'єру в Європі: чи то в танцювальній групі празького театру, чи то в літературі, чи то на теренах просвітництва, та й просто в світських салонах, де її вважали, за сучасним висловом, "іконою стилю". Її порівнювали з леді Гамільтон, мадам Помпадур і навіть Ґретою Ґарбо і вважали, що вона "випередила свій час". Натомість вона стала однією з найяскравіших постатей українського спротиву і загинула в Бабиному Яру нескореною.

З часу життя Олени Теліги і її побратимів проминуло багато років, а Україна досі стоїть між життям і смертю, стверджуючи своїм багатовіковим існуванням непереможність нації.

Це слова із анотації до книги Ірен Роздобудько "Неймовірна. Ода радості."

Тож своїми враженнями про цю надзвичайну книгу "Золотої письменниці України" Ірен Роздобудько і про неймовірну поетку Олену Телігу ділилася користувачка бібліотеки, дослідниця призабутих імен визначних українців, краєзнавиця, педагогиня, вчителька Угринівського ліцею і просто чарівна жінка - Ірина Садула.

Саме вона повела всіх присутніх сторінками книги:

"Книга Ірен Роздобудько "Неймовірна" розповідає про справді неймовірну жінку-українку, жінку-воїна, жінку-силу, жінку-відчайдушницю - Олену Телігу. "Поетка вогненних меж",- так її назвав Дмитро Донцов.

Потужна публіцистка, письменниця, учасниця ОУН, просто красуня. Ну хто не чув про капелюшки Теліги? Неабияка модниця. Але найголовніше не це - вона вражає силою характеру. Власне у цій книзі перед нами жива Олена Теліга. Авторка максимально оживила для нас свою героїню.

Родзинкою роману є вірші поетки, майстерно вплетені у канву твору, уривки із листів, спогади про Олену... І ще одне. Ця книга про радість, недарма має підназву "Ода до радості". Бо Олена Теліга вміла жити і радіти, в неї не було часу на поразки, сварки і здогади. Вона ловила життя.

1942 року Олена Теліга разом із чоловіком та іншими справжніми українцями була розстріляна у Бабиному Яру.

Усі, хто вважає себе українцем по духу і крові, має прочитати цю книгу. Вона – як щеплення проти безвір’я, неправди і лицемірства.

Ірина Садула змогла добре відчути цю силу слова і влучно передати її через своє сприйняття і емоції.

До обговорення книги і самої постаті Олени Теліги доєдналися Ганна Карась - професорка Прикарпатського національного Університету імені Василя Стефаника, докторка мистецтвознавства; Тетяна Зарецька – сценаристка, режисерка театру-студії "Жива Історія", бібліотекарка краєзнавчого відділу Центральної бібліотеки; Петро Ганцюк - історик, провідний науковий співробітник Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери та інші.

Модерувала захід завідувачка Центральної міської бібліотеки Ольга Кирста.

Поділіться цим дописом на: