У БІБЛІОТЕЦІ ПРЕДСТАВИЛИ УНІКАЛЬНУ КОЛЕКЦІЮ ПОШТОВИХ ЛИСТІВОК

У БІБЛІОТЕЦІ ПРЕДСТАВИЛИ УНІКАЛЬНУ КОЛЕКЦІЮ ПОШТОВИХ ЛИСТІВОК

7 травня 2021 р. о 14:00 год в  читальному залі  міської центральної бібліотеки (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради в  рамках святкування Дня міста відбулася презентація поштових листівок колекції Петра Корпанюка, зібраних в альбомі-каталозі “Мій рідний край”.  Захід було доповнено оригінальною авторською колекцією поштівок,  які ввійшли до альбому.

Петро Корпанюк є нащадком кількох поколінь відомих майстрів гуцульського різьбярства  Шкрібляків і Корпанюків,  знаний колекціонер та меценат, лавреат премії ім. В. М. Гнатюка за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини. Він упорядкував та видав власним коштом альбом-каталог листівок «Мій рідний край» (Перше видання – 2007 р.).  Свою колекцію збирав понад 25 років. Такої кількості поштових листівок на гуцульську тематику не зустрічається в інших колекціонерів, що дає підставу вважати цю колекцію унікальною.

«Вшановуючи минуле, творимо майбутнє!» - Продовжуючи втілювати це кредо в життя, Петро Корпанюк у 2020 році перевидав доповнений варіант подарункового альбому «Мій рідний край». Оновлене видання містить  світлини 100-річної давнини, періоду 1900-1939 рр., на яких можемо побачити справді автентичну Гуцульщину, Бойківщину, прилеглі Покуття та Опілля. Окрім того, цілу галерею портретів персоналій. Добре відомі широкому загалу поштівки, об’єднані назвою «Мешканці краю». Окремі портретні зображення такі як «Стара гуцулка», «Гуцул з файкою» є справжніми візитівками нашого краю, узагальненим антропологічним образом гуцулів.

В альбомі «Мій рідний край» листівки укладено за сюжетами: краєвиди, міста і містечка, села та присілки, мешканці краю, родина, життя громади, заняття людей, народне мистецтво, привітальні. Надані на атрибуцію листівки відображають і самобутню матеріальну культуру, і народне мистецтво Гуцульщини, важливі матеріали з історії фотографії і друку, історично  нагадують про поширену у другій половині ХІХ – початку ХХ ст. традицію привітань мистецькими поштівками. Отже,  старовинна листівка – це не тільки історична, а й виняткова культурно-мистецька цінність.  Для уважного, вдумливого глядача розкриває цілий всесвіт чи то особистості, чи природного ландшафту, чи будь-якого іншого виміру українського буття.

Під час заходу відбулося ознайомлення присутніх з історією створення колекції листівок  в рамках проєкту  її популяризації на виставках та у виданнях;  окреслення значення колекції поштівок у контексті формування історично-культурного спадку Покуття, з його невід’ємною  складовою Гуцульщиною;  демонстрація гуцульського комплекту одягу як унікального елементу культури, який викликає подив та захоплення тощо.

Виступи спікерів та гостей заходу:

– Петро Корпанюк (відомий колекціонер та меценат, лавреат премії ім. В. М. Гнатюка за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини). Про історію та передумови створення  колекції та популяризація у виданнях;

– Василь Корпанюк (заслужений художник України). Гуцульський одяг як унікальне явище гармонії природи і вжиткового мистецтва.

– Мирослав Близнюк (колекціонер, член Спілки Художників України). Про значення колекції в історичному, культурному та етнографічному аспектах;

Також на заході виступили: депутат Верховної Ради України Оксана Савчук,  заслужена журналістка України, заслужена членкиня НСПУ, членкиня НСЖУ  Ольга Бабій, директор ОНУБ ім. І. Франка Людмила Бабій. Також Корпанюку Петру була вручена подяка директора Департамету культури Івано-Франківської міської ради Загурської Н. Л. за збереження та охорону нематеріальної культурної спадщини  та пам’ятний подарунок від працівників бібліотеки.

До слова, захід транслювався наживо, тож багато-хто зміг віртуально долучитися до дійства.

Модератор події – Світлана Балабан. 

Поділіться цим дописом на: