У ЧИТАЛЬНОМУ ЗАЛІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ КНИГУ СОФІЇ БЕНЗИ "НАЗУСТРІЧ СОБІ"

У ЧИТАЛЬНОМУ ЗАЛІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ КНИГУ СОФІЇ БЕНЗИ "НАЗУСТРІЧ СОБІ"

20 травня в читальному залі Івано-Франківської МЦБС молода франківська авторка Софія Бенза представила свою книгу "Назустріч собі". У ній - цікаві оповідання, які підкажуть як знайти дорогу до самого себе.

Є такий чарівний вік, коли ти вже зовсім не підліток, але й не «справжній дорослий», як оті всі занадто серйозні, заклопотані і нудні дядечки й тітоньки навколо. Цей благословенний стан називається "Young adult". Він насправді не має верхньої  вікової межі. Є люди в постійному пошуку себе  як в 17, так і в 25 і в 35 років. Їх, звичайно ж, зацікавить збірка «Назустріч собі», яка є такою собі персональною машиною часу. Ви знову й знову повертаєтеся в минуле, заново переживаючи шквал емоцій, що приносить дорослішання. Дорослим, які все це вже пережили, підліткові історії допоможуть по-новому поглянути на своє життя. А ще — бути обережнішими в ставленні до сучасних підлітків, яким цей досвід іще належить здобути. 

20 травня 2021 р. о 14:00 в  читальному залі  міської центральної бібліотеки (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулася презентація книги молодої Івано-Франківської письменниці Софії Бензи “Назустріч собі”. Софія Бенза – улюблена вчителька інформатики в ліцеї № 22, класний керівник 6-В класу, педагог за покликанням, яка вміє  спілкуватися з дітьми. Вона не тільки вчителька, друг, наставник. Вона ще й  авторка  сучасних оповідань для підлітків і про підлітків. Софія Миколаївна - багатогранна яскрава особистість, вона глибоко переймається проблемами молоді, завжди попомагає вийти зі складної ситуації, любить подорожувати, читати і творити.

Уже перші оповідання юної авторки, надруковані у збірках оповідань «Любов така» (2017)  і «Ще не в курсі, але…» (2019) справили враження відвертої прози, позбавленої штучних сюжетних ходів і надуманих поведінкових моделей. Такий тип письма приваблює читача. Бути собою, бути чесним з собою – це принцип героїв оповідань Софії Бензи.

Викликати довіру читача, напевно, прагнуть усі письменники. Але це вдається далеко не кожному. І справа не тільки в автобіографічності розповідей, типовості ситуацій, глибині психологізму, оперуванні мовою персонажів, а найперше – у вправності й майстерності письма, художньо-естетичному вмінні передати найтонші відтінки почуттів, з цікавого ракурсу описати події, створити «ефект присутності» й спонукати читача перейматися зображеним, асоціювати, думати про нього, проживати його, запам’ятати як новий (хоч і чужий) емоційний досвід.

“Шлях до написання власного тексту – це завжди окрема цікава історія. В моєму випадку все нагадувало шлях еволюції. Спочатку це одне оповідання в збірці, а згодом – вже ціла збірка своїх оповідань. Так на світ з’явилась «Назустріч собі». Шість абсолютно незалежних одна від одної історій – це як шість фреймів з глибин підсвідомості. І хочеться вірити, що це лиш початок”, - розповіла про свій творчий шлях авторка.

Світ цікавий і складний, коли починаєш його бачити по-дорослому. Щодня — нові ідеї, сумніви й неоднозначний досвід. Герої оповідань цієї книжки пробують усе, що відкриває життя, наражаються на жорсткі обставини й отримують пекучі удари. Такий їхній шлях назустріч собі. Вони наївні й раціональні, закохані й розчаровані, романтичні й цинічні. Юній героїні оповідання “Неправильна відповідь” непросто сприйняти закоханість однокласника, її бентежить увага вчителя, і їй боязко шукати правильну відповідь на те, що відбувається. Таку ж, як і вона, дівчину переслідують власні помилки, хоч як їй хочеться те забути. Надумане відсторонення від усього романтичного ввергає героїню оповідання “Алергія на романтику” в круговерть подій, у яких дивом ніхто не постраждав. Захоплююча гра в Інтернеті виявилася насправді смертельним челенджем. Навіть, здавалося б, у безвиході є шанс довести, що слабачка — це не про тебе, й активувати план «Б». Шість захопливих, драматичних і ліричних дівчачих історій. А історії дівчат без хлопців не відбуваються. Оповідання збірки ніби доповнюють одне одного, творять художню мозаїку підліткового світу. І цей світ кожен сприймає по-своєму, крізь призму власного досвіду, позицій, цінностей. 

Присутні на заході були зацікавлені у спілкуванні з молодою письменницею, взяли активну участь у обговоренні творів авторки, задавали питання та хотіли дізнатися особисту позицію автора про булінг, небезпечні челенджі, комп’ютерну залежність. Книга має подобатися і авторові, і читачам. Тоді і автор задоволений тим, що йому вдалося вкласти у свій твір, і читачі вважають, що недаремно витратили свій час. Такими і є твори письменниці, в яких ідеться про найважливіші життєві цінності – добро, дружбу і любов.

 

Поділіться цим дописом на: