ВЕЧОРНИЦІ НА АНДРЕЯ В БУДИНКУ КУЛЬТУРИ С. ВОВЧИНЕЦЬ

ВЕЧОРНИЦІ НА АНДРЕЯ В БУДИНКУ КУЛЬТУРИ С. ВОВЧИНЕЦЬ

З давніх-давен наша Україна славиться величними традиційними святами і обрядами. Кожен, хто не черствіє душею, хто сповнений любові, доброти до української спадщини повертається до  традицій свого народу.

Одним із свят, яке завжди відзначали наші батьки, діди, прадіди було велике зимове свято, особливо важливе для молоді - день Андрія Первозванного, яке відзначалося 13 грудня в честь одного із дванадцяти апостолів Христових. В цей день молодь збиралася на вечорниці. До свята готувалися всі гуртом.  Молодь цієї ночі спати не лягала, проводили ворожіння , жарти, співи, танці. Саме про це свято на засіданні клубу «Старовинний оберіг», яке відбулося 12 грудня , об 11.00год в Будинку культури села Вовчинець, розповідала наймолодшим учасникам  керівниця клубу Надія Данишенко.

Метою розваги було  ознайомлення дітей з традиціями українського народу, пробудження пізнавальних інтересів до історії нації, її культури і побуту, виховання глибоких почуттів любові та поваги до народних звичаїв та традицій, сприяння відродженню обрядів нашого народу та розвитку творчих здібностей дітей. З великим задоволенням маленькі учасники «ворожили» на кілках з плоту, на взутті( хто першим вийде заміж), на квіточках  та зіллі. З веселістю танцювали українські народні танці «Кулко з забаганков», «Топорики». А як же на вечорницях без смачного частування? Кожен пішов додому із солодкими гостинцями. Весела атмосфера передалася і батькам, які із захопленням споглядали, як їхні діти цікаво, змістовно та пізнавально проводять час.

Поділіться цим дописом на: