ВЕЛЕТЕНЬ ДУХУ І ЛИЦАР СВОБОДИ

ВЕЛЕТЕНЬ ДУХУ І ЛИЦАР СВОБОДИ

14 травня 2021 року працівники бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради до 150-річчя з дня народження Василя Стефаника - талановитого письменника-новеліста, громадського діяча та політика - провели ювілейну посвяту “Велетень духу і лицар свободи”.

Василь Семенович Стефаник - відомий майстер експресіоністичної новели, у своїх творах письменник висвітлював проблеми селян Галичини кінця ХІХ початку ХХ століття. Творча спадщина письменника має велике пізнавальне, ідейно-естетичне й історико-літературне значення. Він був новатором у літературі, творцем і неперевершеним майстром дуже стислої, драматичної за змістом і глибоко ліричної за звучанням соціально-психологічної новели. Стефаник започаткував в українській літературі експресіонізм, цей стиль передбачає зображення внутрішнього через зовнішнє, зацікавлення глибинними психологічними процесами. Черпаючи тематичний матеріал з добре знаного йому села, Стефаник не бачив суті своєї творчості в описах селянського побуту чи порушенні соціальних питань. Для нього головним в показі «мужицької розпуки» були не побутові й не політичні, а універсальні аспекти людського життя.

Василь Стефаник відомий передусім своєю літературною спадщиною, проте він також присвятив багато років громадсько-політичній діяльності, був обраний селянами до Австрійському парламенту, де відстоював їхні інтереси протягом 10 років. Крім цього письменник очолював делегацію ЗУНР, відправлену до Києва у січні 1919 року для підписання Акту Злуки українських земель у єдину соборну державу.

Працівники бібліотеки-філії №3 підготували виставку, присвячену 150-річчю Василя Стефаника, на якій представлені збірки його творів з різних періодів творчості, літературознавчі праці, а також художня література про життя і творчість письменника:

Бабій В. Заборонене кохання/ В. Бабій. - Богородчани, 1994. - 81 с.

Бабій В. Покутський трисвіт/ В. Бабій. - Івано-Франківськ, 2010. - 206 с.

Горак Р. Кров на чорній ріллі: есе-біографія Василя Стефаника/ Р. Горак. - К.: Академія, 2010. - 608 с.

Піхманець Р. Із покутської книги буття. Засади творчого мислення Василя Стефаника, Марка Черемшини, Леся Мартовича: монографія/ Р. Піхманець. - К.:Темпора, 2012. - 580 с.

Процюк С. Троянда ритуального болю: роман про Василя Стефаника/ С. Процюк. - К.: Академія, 2010. - 184 с.

Відповідальна за проведення Сайко А. А., Лучак Е. І.

 

Поділіться цим дописом на: