ВЕСНИ ОБІРВАНЕ СУЦВІТТЯ

ВЕСНИ ОБІРВАНЕ СУЦВІТТЯ

26 квітня 1986 року… Ця страшна дата розділила долі людей на “до” і “після”. Чорною плямою стала на нашій блакитній планеті чорнобильська катастрофа. Чорнобиль - це мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це пам’ять, це наш нестерпний біль…

24 квітня 2023 року о 15.00 год в читальному залі ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулась літературно-музична композиція “Весни обірване суцвіття”.

Захід був проведений у співпраці з Центром культури і мистецтв Івано-Франківської МТГ. Ведучою заходу була В. Яремчук. Концертні номери представили народне аматорське тріо бандуристок “Намисто” (керівник Н. Нестерук), які виконали пісні “Йшла до Бога Україна” і “Мить”. Учасники народного аматорського академічного хору “Мелодія” виконали пісню “Журавочка”. У виконанні народного аматорського хору “Золота заграва” прозвучала народна пісня “Сховалось сонце за горою” і “Українці-брати” (муз. М. Колодочки, сл. А. Довгоноса).

До заходу бібліотекарі підготували тематичне відео “Чорнобильська АЕС. Як все було” і “ЧАЕС після окупації. Сучасна війна”. Зі зворушливим словом до присутніх звернулася бібліотекарка І категорії читального залу Оксана Дубовська, яка відзначила, що Чорнобильська катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками. Також бібліотекарка прочитала вірші “Малиновий дзвін” А. Багряної та “Чорнобильська весна” М. Симчича.

Провідна бібліотекарка читального залу ЦБ Надія Каретнікова ознайомила присутніх з книгами та альбомами на дану тему, а також із тематичними публікаціями в періодичних виданнях. Щороку у квітневі дні тема Чорнобиля знову порушується у ЗМІ. Для обговорення були запропоновані такі статті:

Носовський А. Ядерний тероризм росії - виклик для світової безпеки / А. Носовський // Екологічний вісник. - 2022. - № 2. - С. 10 - 13.

Скрипник В. За приборкання ядерної стихії вони заплатили власним здоров’ям і навіть життям : [День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС] // Голос України. - 2021. - 14 груд. (№ 236). - С.1, 4.

Тимочко Т. Військове вторгнення росії: втрати природних екосистем : [інтерв’ю з головою Всеукр. еколог. ліги Т. Тимочко] // Екологічний вісник. - 2022. - № 1. - С. 2 - 5.

Відповідальні за проведення масового заходу працівники Центру культури і мистецтв Івано-Франківської МТГ та працівники читального залу ЦБ.

Поділіться цим дописом на: