ВПЕРШЕ У ФРАНКІВСЬКУ ВІДБУЛАСЬ ХРЕСНА ДОРОГА В РЕЖИМІ "ОНЛАЙН"

ВПЕРШЕ У ФРАНКІВСЬКУ ВІДБУЛАСЬ ХРЕСНА ДОРОГА В РЕЖИМІ "ОНЛАЙН"

В неділю, 11 квітня 2021 року, з ініціативи Департаменту культури Івано-Франківської міської ради у храмі Св. Кирила і Методія відбулась Хресна Дорога за участю мистецьких колективів міських закладів культури. З огляду на карантинні обмеження вперше Хресна Дорога транслювалася у режимі «онлайн» і кожен охочий міг долучитись до молитовних розважань.

За словами директорки Департаменту культури Надії Загурської, мотивацією до організації Хресної Дороги в режимі «онлайн» стало те, що зараз ми не можемо збиратися всі разом, а спільна молитва додає особливих сил:

"Зараз такі часи, що ми всі живемо в молитві за здоров’я, в молитві за мир в Україні. Як правило, завжди Хресна Дорога проводилася в центральній частині міста і збиралося багато людей. На превеликий жаль зараз складаються обставини так, що ми всі не можемо зібратися разом. Тому з’явилася гарна ідея провести Хресну Дорогу в режимі «онлайн». Думаю, що спільна молитва і Хресна Дорога, нехай пройдена і в онлайн-режимі, додасть нам сил і допоможе гідно зустріти Воскресіння».

Тексти розважань до Хресної Дороги були написані священником о. Йосафатом Бойком (Згромадження Воплоченого Слова) до 100-річчя об'явлень Богородиці у Фатімі й були видані у 2017-му році, але актуальними вони є і сьогодні. За словами о. Йосафата, настоятеля храму Св. Кирила і Методія, звідки велась пряма трансляція, Хресна Дорога не є усталеним богослужінням. Є 14 стацій, що нагадують про моменти Страсного шляху Ісуса Христа, і вони можуть бути представлені по-різному: різними типами роздумувань, цитатами зі Святого Письма, музичними творами, поклонами – так, щоб створити атмосферу молитви і духовного єднання зі Страстями Ісуса.

Для пісенного супроводу Хресної дороги було об'єднано 7 хорів та ансамблів міста:

  • народний аматорський молодіжний хор «Осанна» Міського Народного дому, керівник – Любов Терлецька, хормейстери – Надія Вірстюк, Андрій Нагрудний;
  • вокальний ансамбль духовної музики НД с. Угорники, керівник – Мар’яна Лупійчук;
  • народний аматорський камерний хор «Воскресіння» НД «Княгинин», керівник – Володимир Рудницький;
  • молодіжний хор духовної музики «Істина» Міського Народного дому, керівник – Олександра Гринюк;
  • вокальний квінтет «Adoro» НД «Княгинин», керівник – Дмитро Котович;
  • народний аматорський хор духовної музики «Сяйво» НД с. Микитинці, керівник – Василь Гнатишин;
  • муніципальний камерний хор «Галицькі передзвони» комунального концертного закладу культури "Об'єднання муніципальних мистецьких колективів Івано-Франківська", керівник – засл. діяч мистецтв України Ігор Дем’янець.

Колективи виконували різнопланові твори, які показали багатство української духовної музики: частини Літургії, старовинні канти, сучасні пісні і навіть хоровий концерт у виконанні муніципального камерного хору "Галицькі передзвони". Водночас, всі вокальні духовні піснеспіви були спрямовані на те, щоб зосередити увагу людини над Страстями Ісуса Христа і своїм пережиттям цих подій.

Такий онлайн-формат в наш час виправдовує себе, оскільки дає можливість великій кількості глядачів долучитись до участі і переглядати її запис впродовж тривалого часу. Тільки впродовж неділі цю відеотрансляцію переглянуло близько 5 тисяч осіб. 

А для тих, хто не мав можливості долучитись до прямого ефіру, запрошуємо переглядати відеозапис Хресної Дороги тут: 

Відповідальні за проведення Хресної Дороги: художня керівниця Народного дому "Княгинин" Любов Терлецька та художня керівниця Міського Народного дому Оксана Данильчук. 

Поділіться цим дописом на: