ЗУСТРІЧ З ІСТОРИКОМ ПЕТРОМ ГАНЦЮКОМ

ЗУСТРІЧ З ІСТОРИКОМ ПЕТРОМ ГАНЦЮКОМ

26 лютого у Кімнаті-музеї І. Франка відбулася зустріч з відомим франківським істориком, провідним науковим співробітником Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери Петром Ганцюком. Розмова йшла про науковий доробок дослідника, видання, дослідження в царині визвольного руху в Україні та історичні процеси, які спостерігаємо нині.

Оскільки зустріч носила назву "Історія як покликання", тож і говорили про те, як почалося зацікавлення пана Петра історією, яка тематика є йому близькою (а треба зазначити, що тут історичне поле надзвичайно широке - від досліджень збройних формувань на території України і до хорології, букіністики, біографістики тощо), про книги, які вийшли за співавторства дослідника та за його упорядництва. Окремою увагою була відзначена книга "Добро нації - найвищий наказ. Історія однієї родини" про родину Марійчиних, тісно пов'язану з діяльністю УПА і в основі якої лежить родинна історія, вартна екранізації.

Торкнулися і книг про населені пункти, де науковець неодноразово виступав упорядником і спрямовував авторів на правильний шлях пошуку матеріалів. А ще говорили про те, як важливо являти Україні її неймовірних героїв, що віддали життя за незалежність і по сьогоднішній день ще багато-хто з них залишається невідомим.

Ще одною яскравою гранню зацікавлень Петра Ганцюка є співпраця з театром-студією "Жива історія", який активно провадить свою роботу в Івано-Франківську вже третій рік. Саме завдяки науковому консультуванню пана Петра відзнято не один безцінний матеріал, у якому ожили легендарні вояки Української Повстанської Армії (познайомитися з цими відеоматеріалами можна за посиланням - https://youtube.com/@user-ou4yb9rs3w).

Майже дві години часу збігли майже непомітно - наскільки насиченою і цікавою для присутніх була розмова. Про співпрацю з паном Петром щонайкраще відгукнулися, власне, чільниця театру-студії "Жива історія" Тетяна Зарецька, співавторка книги про Тязів Ірина Садула, завідувачка Кімнати-музею Івана Франка Ганна Паркулаб та дослідниця, поетеса Ганна Данилюк. А також абсолютним захопленням від знайомства поділився журналіст газети "Галичина", літературний критик Ігор Лазоришин, культурна та громадська діячка, співачка Леся Королик та письменниця Оксана Пронюк.

Завершили зустріч спільним виконанням славнозвісної "Червоної калини".

Зустріч відбулася за ініціативи учасників літературної платформи «Об’єднані словом».

Поділіться цим дописом на: