ЗУСТРІЧ З ХУДОЖНИКАМИ-ЛІТОГРАФІСТАМИ У ЦЕНТРІ СУЧАСНОГО МИСТЕЦТВА

ЗУСТРІЧ З ХУДОЖНИКАМИ-ЛІТОГРАФІСТАМИ У ЦЕНТРІ СУЧАСНОГО МИСТЕЦТВА

11 квітня у виставковій залі Центру сучасного мистецтва Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулося непересічне дійство - закриття виставки "Lithography 30", яка експонувалася тут з 22 березня. Закрити виставку вирішили у вельми неординарний спосіб - за участю художників, картини яких були представлені в експозиції.

Автори виставки - Аліса Гоц, Ніна Савенко і Тарас Коблюка - художники-графіки з м. Києва, які разом утворюють «Літографську майстерню 30». Оскільки художникам не вадлося побувати на відкритті виставки, франківцям випала нагода поспілкуватися з ними на її закритті.

Мисткині Аліна Гоц та Ніна Савенко розповіли присутнім про тонкощі літографічного мистецтва і про той, направду, сакральний процес, який дає можливість якнайкраще втілити в життя творчий задум. 

Літографія - одних з давніх, практично забутих в Україні, методів ручного друку, винайдений у 1796-98рр. У ньому для друку відтисків використовується, здебільшого, вапняк. Малюнок створюється жирним літографським олівцем або тушшю та друкується на спеціальному верстаті. Техніка доволі складна, потребує значної затрати часу тож дедалі рідше використовується у сучасному швидкому темпі життя. 

Франківці з великим зацікавленням слухали мисткинь, про те, як народжуються їхні твори та про особливості кожного з етапів створення картин, відкриваючи для себе дивовижний світ літографії.

 

Поділіться цим дописом на: