ЗВАННЯ "НАРОДНИЙ АМАТОРСЬКИЙ" ПІДТВЕРДИЛИ ДВА МИСТЕЦЬКІ КОЛЕКТИТВИ

ЗВАННЯ "НАРОДНИЙ АМАТОРСЬКИЙ" ПІДТВЕРДИЛИ ДВА МИСТЕЦЬКІ КОЛЕКТИТВИ

9 червня  відбувся виступ творчих колективів Центру культури й мистецтв Івано-Франківської МТГ на предмет підтвердження звання «народний аматорський». Свою майстерність демонстрували народний аматорський камерний оркестр (керівники Андрій Дейчаківський та Тарас Гундер), а також народний аматорський чоловічий  хор «Каменяр» (керівник Аліна Миндюк).

Обидва колективи беруть активну участь у культурно-мистецькому житті нашого міста, виступаючи на концертах, творчих зустрічах та вічах. У їхньому репертуарі - чудові українські пісні та неперевершені музичні композиції авторства українських композиторів та класиків світового рівня.

Народний аматорський камерний оркестр був створений у вересні 1999 року на базі дитячої  музичної школи №2 ім. В.Барвінського. За високу  професійну майстерність та плідну працю у 2003 році оркестру присвоєно звання «народний аматорський».  У 2018 році оркестр успішно його підтвердив. До складу колективу входять  викладачі струнно-смичкового відділу ДМШ № 2 ім. В.  Барвінського віком від 22 до 65 р. В  репертуарі колективу налічується понад 70 творів українських та зарубіжних композиторів. Жанрове розмаїття сягає від класики до сучасності.

Оркестр постійно співпрацює з солістами-інструменталістами та солістами-вокалістами, бере активну участь в концертній діяльності ДМШ №2 ім. В. Барвінського, Центру культури і мистецтв та в різноманітних заходах Департаменту культури Івано-Франківської міської ради. За період 2018–2021 рр.  оркестр взяв участь у 38 заходах,  з них 16 – сольних концертів.

Що ж до народного аматорського чоловічого хору «Каменяр», то він був створений в 2013 році під орудою Коваля Яреми Івановича. У 2018 році колективу присвоєно звання «народний аматорський» під назвою «Каменяр», керівником колективу стала Аліна Миндюк.

У хорі співають аматори різних професій та різних галузей виробництва: підприємці, пенсіонери, студентська молодь та викладачі вищих навчальних закладів. До репертуару хору «Каменяр» входять твори українських та зарубіжних композиторів, духовні твори, сучасна хорова музика, українські народні пісні. В репертуарі налічується понад 30 творів різних за тематикою, які виконуються як з супроводом фортепіано, так і акапельно. Колектив постійно працює над збагаченням репертуару. Загалом за звітний період чоловічий хор «Каменяр»  брав участь у 32 заходах.  З них 7 сольних та 2 відеоконцерти.

Професійну майстерність колективів оцінювало журі у складі методистів Обласного навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття Анатолій Заліщук, Світлана Лещишин та Анастасія Лапка. У виконанні даних колективів прозвучали чудові українські пісні, які переконали і глядача, і фахове журі гідно оцінити їхню творчість. Тож звання «народний аматорський» підтвержено, а франківці в майбутньому будуть мати нагоду ще не раз насолодитися чудовими виступами цих колективів.

Захід відбувся стараннями методиста з народної творчості Центру культури і мистецтв Івано-Франківської МТГ О. Левицької. 

Поділіться цим дописом на: