ОХ, ВЖЕ ЦЯ СОЛОМІЯ!

ОХ, ВЖЕ ЦЯ СОЛОМІЯ!

Саме її ім’я співзвучне з найспівучішою пташиною - соловеєм. ЇЇ образ став уособленням справжньої жіночої вроди, великого таланту і рідкісної природи голосу. Голосу, що вражав, полонив, бентежив. Який, якось почувши, вже не можливо було забути. Вона стала символом української оперної сцени. ЇЇ неперевершене сопрано полонило Італію, країни Європи, Південної Америки. З нею були щасливі співати світові співаки Енріко Карузо, Тітто Руффо. Такою вона була , Соломія Крушельницька, жінка – муза, жінка – сирена, жінка – легенда.

14.09.22року о 18.00год в Будинку культури села Вовчинець відбулось засідання клубу любителів музики «Ліра» на тему: «Неперевершена Батерфляй зі Львова» до 150-років від дня народження всесвітньо відомої оперної співачки Соломії Крушельницької та 80 років з дня виступу її в місті Станіславів.

На засіданні клубу Надія Данишенко розповіла присутнім багато цікавих фактів із життя видатної співачки. Адже молодь зараз багато знає про зарубіжних виконавців, а про видатних наших митців, якими захоплюється світ, на жаль, ми мало що знаємо. Наприклад, що в останнє Соломія Крушельницька вийшла на сцену в 1949 році. У Великому залі Львівської філармонії 77-річна співачка вкотре підкорила публіку надзвичайним голосом і артистизмом.

Це був майстер-клас славетної Соломії. Мало хто знав, що вона вже була хвора на рак горла. Можна тільки припустити якою ціною давався їй спів.

Через два роки її не стало. Поховано Соломію Крушельницьку на Личаківському кладовищі у Львові. На могилі – юний Орфей з арфою в руці – символ музики, який вона присвятила все своє життя.

В пам’ять про неї у незалежній Україні засновано міжнародний конкурс оперних співаків, на її честь перейменовано Львівський оперний театр.

Поділіться цим дописом на: