ТИЖДЕНЬ У КУЛЬТУРІ (12-18.09.22 р.)

ТИЖДЕНЬ У КУЛЬТУРІ (12-18.09.22 р.)

Минулий тиждень у культурі (12-18.09.2022), традиційно, був насичений добрими справами та цікавими культурно-мистецькими подіями. Зокрема, ряд заходів було проведено до відзначення 150-річчя від дня народження української оперної співачки та педагогині Соломії Крушельницької, 130-річчя від дня народження українського композитора, диригента, творця багатьох популярних стрілецьких пісень Михайла Гайворонського, Дня рятівника, Всенародного дня батька та Міжнародного дня охорони озонового шару. Так само, традиційно, організовувались музично-патріотичні перформанси на підтримку Збройних сил України у центрі Івано-Франківська. Всього за тиждень проведено 40 заходів.

Особливою, неординарною подією у культурному житті міста став приїзд делегації працівників культури з м. Ніжина. В рамках підписаного меморандуму про співпрацю між Івано-Франківською та Ніжинською міськими територіальними громадами 6 вересня у приміщенні виставкової зали Навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття відкрилася виставка робіт ніжинської художниці Катерини Васєчко «Незламні» та фотоколажів історичних краєвидів м. Ніжина фотохудожника О. Нікітки. Виставка зорганізована Департаментом культури Івано-Франківської міської ради та управлінням культури і туризму Ніжинської міської ради.

В рамках творчої співпраці у п’ятницю-суботу відбулися робочі зустрічі делегації з працівниками закладів культури нашої громадами – творчими працівниками клубних закладів, бібліотекарями та колективами мистецьких шкіл. Обмінювалися досвідом, та що найголовніше сьогодні – взаємопідтримкою та вірою в Перемогу.

Традиційно, було організовано музично-патріотичні перформанси на підтримку ЗСУ. Зокрема, минулого тижня виступали солісти вокальної студії «Rainbow music» (кер. І. Гаргат) та муніципальний камерний хор «Галицькі передзвони».

Та особливою подією та втіхою стали відвідини департаменту викладачем Івано-Франківської художньої школи, який воює сьогодні на передовій, Василя Стефанишина. Розуміємо, що наша підтримка потрібна і ми тут тримаємо не менш важливий культурний фронт.

Ряд заходів у закладах культури відбувся до відзначення 150-літнього ювілею від дня народження відомої української співачки С. Крушельницької. Так, 13 вересня у Народному домі с. Микитинці професорка Прикарпатського національного університету ім. В. Стефника Г. Карась провела лекцію «Визначні українські співаки кінця ХІХ – початку ХХ ст. – інтерпретатори оперної спадщини Станіслава Монюшка», а 14 вересня у Будинку культури с. Вовчинець відбулося засідання клубу любителів музики «Ліра» на тему «Неперевершена Батерфляй зі Львова».

До 130-річчя від дня народження відомого українського, «стрілецького» композитора М. Гайворонського працівники краєзнавчого відділу ЦБ провели музично сторінку «Стрілецькі бойові пісні».

До Дня рятівника, який в Україні відзначали 17 вересня, працівники Народного дому с. Хриплин для юних учасників творчих колективів організували відвідини Центру безепеки громадян, де дітки ближче знайомилися з особливого важливою сьогодні професію рятівника.

До Всенародного дня батька, який відзначали минулого тижня 18 вересня, у бібліотеці-філії №24 с. Драгомирчани було організовано майстер-клас «Органайзер для інструментів», в рамках якого дітки для своїх татусів виготовляли подарунки власноруч. А до Міжнародного дня збереження озонового шару, який так само відзначали минулого тижня 16 вересня, у закладах культури також відбувся ряд заходів. Зокрема, працівники бібліотеки-філії №18 та Будинку культури с. Колодіївка провели екологічну акцію «Подумай про майбутнє».

Також минулого тижня було організовано цікаві заходи в рамках відзначення днів європейської спадщини в Івано-Франківську. Зокрема, у краєзнавчому відділі Івано-Франківської міської центральної бібліотеки відбулося засідання клубу краєзнавців ім. І. Франка, на якій говорили про будинок «Руської Бесіди», що по вулиці Січових Стрільців, а у Будинку культури с. Камінне було проведено лекцію «Українська традиційна народна іграшка лялька-мотанка – спадщина українського народу» та майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки.

А, щоб потішити наймолодших мешканців нашої громади, працівники закладів культури організували цілий ряд осінніх майстер-класів. Такі майстер-класи з виготовлення осінніх композицій відбулися у Будинку культури с. Вовчинець, Будинку культури с. Радча, стараннями працівників Центру культури і мистецтв в Центрі розвитку дитини, бібліотеці-філії №3. №1, Міському народному домі та інших.

І, звісно, ні на мить не забуваємо про патріотичне виховання. В центральній дитячій бібліотеці відбулася надзвичайно цікава пізнавальна зустріч з місцевими пластунами.

Продовжують працівники закладів культури волонтерити, готувати їжу для хлопців на пердову, збираюти необхідні речі, таким чином роблячи свій внесок у сіпльну Пермогу!

Всім дякуємо! Продовжуємо працювати у тому ж дусі!

Слава Україні!

Поділіться цим дописом на: